fbpx
Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on tumblr

Εστίαση: Τι μάθαμε από το άνοιγμα στην Κύπρο

Εδώ και δύο βδομάδες η Κύπρος προχώρησε σε χαλαρώσεις των μέτρων και στο άνοιγμα της εστίασης. Πώς λειτουργούν καφετέριες και μπαρ.
Πώς βιώνει ο κόσμος την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας και αυστηρού lockdown, αυτό που έλειψε περισσότερο στον καθένα ήταν η έξοδος για ένα καφέ ή ένα ποτό, η συνάντηση με φίλους στα στέκια που αγαπάμε, οι συζητήσεις γύρω από ένα τραπέζι με γέλια και αγκαλιές. Το κλείσιμο της εστίασης στοίχισε πολύ τόσο στον κόσμο, που έχασε την πιο απλή, αλλά και την πιο κύρια μορφή ψυχαγωγίας του, όσο και στα μαγαζιά που παρέμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ τα έξοδα (και ο χρόνος) «έτρεχαν».

Η Κύπρος υπήρξε μία από τις χώρες που αποφάσισε να προχωρήσει σε χαλαρώσεις των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανοίγοντας την εστίαση. Καφετέριες, εστιατόρια και μπαράκια άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους, με αυστηρό πρωτόκολλο και συγκεκριμένους περιορισμούς, και κάπως έτσι οι πόλεις άρχισαν και πάλι να γεμίζουν με κόσμο και ζωντάνια, αφού μέχρι πρότινος έμοιαζαν εγκαταλελειμμένες. Το νησί επέστρεψε δειλά δειλά στην κανονικότητα και προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Πώς έγινε το άνοιγμα της εστίασης στην Κύπρο

Εστιαση

Η εστίαση είχε ανοίξει στην Κύπρο το καλοκαίρι, όπως έγινε στην Ελλάδα, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού, έως και τον Νοέμβριο όταν και επιβλήθηκε νέο lockdown, στην αρχή σε συγκεκριμένες πόλεις που παρουσίαζαν αύξηση κρουσμάτων (Λεμεσός και Πάφος) και αργότερα σε ολόκληρη την Κύπρο. Τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου τα καταστήματα εστίασης λειτούργησαν με διάφορα ωράρια, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο, μέχρι που αναγκάστηκαν να κλείσουν εντελώς, με το «λουκέτο» να παραμένει έως και τις αρχές της άνοιξης του 2021.

Το νέο άνοιγμα της εστίασης στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου, μία μέρα μετά την Καθαρά Δευτέρα, ενώ την ίδια στιγμή η απαγόρευση της κυκλοφορίας άλλαξε ωράριο και από 21:00 με 05:00 μεταφέρθηκε δύο ώρες αργότερα, δηλαδή 23:00 με 21:00. Παράλληλα, τα SMS με τα οποία μπορούν οι πολίτες να κυκλοφορήσουν παρέμειναν δύο (2) ανά ημέρα (όπως και πριν το άνοιγμα). Σημειώνεται, ότι οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τα καταστήματα εστίασης στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 8998, ενώ το κάθε μήνυμα έχει ισχύ 3 ώρες. Από την 1η Απριλίου, όμως, ο αριθμός των SMS έχει αυξηθεί στα τρία (3) για τα Σαββατοκύριακα μόνο.

Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης έγινε με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο ορίζει τα εξής:

Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους των χώρων εστίασης. Ως εξωτερικός χώρος ορίζεται ο κάθε χώρος που δεν είναι εσωτερικός ή κλειστός και διαθέτει επαρκή φυσική οξυγόνωση. Οπως διευκρινίζεται, επαρκής φυσική οξυγόνωση υπάρχει σε κάθε χώρο ο οποίος δεν καλύπτεται από στέγη, μόνιμη ή προσωρινή, και ο οποίος καλύπτεται από στέγη, έχει μόνιμα ανοικτές τις τρεις (3) πλευρές.

Ορίζονται τα 2 τ.μ. ανά άτομο για εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, νοουμένου ότι η χωροθέτηση των τραπεζιών, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, επιτρέπει τον αριθμό αυτό.

Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται υποχρεωτικά και αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα (μόνο καθήμενοι).

Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι είναι τα 8 άτομα.

Κύπρος

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να φέρουν υποχρεωτικά μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια εργασίας (με εξαίρεση τους ψήστες).

Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους πελάτες όλες τις ώρες, που βρίσκονται στο υποστατικό, όπως και κατά τις μετακινήσεις μέσα στον χώρο, εκτός από τη διάρκεια ενεργού σίτισης.

Δεν επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων (εσωτερικούς ή εξωτερικούς) σε χώρους εστίασης.

Η λειτουργία και χρήση των μπαρ εντός και εκτός των χώρων εστίασης, περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την προπαρασκευή φαγητών ή ποτών από τους εργαζόμενους και απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση από το μπαρ, με εξαίρεση τα καφέ που σύμφωνα με τη λειτουργία τους το κοινό εξυπηρετείται άμεσα από το χώρο παρασκευής των ροφημάτων. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στη γραμμή αναμονής/εξυπηρέτησης στον εσωτερικό χώρο να μην υπερβαίνει τα 10 άτομα.

Απαγορεύεται οποιοδήποτε είδος μουσικής που ξεσηκώνει τους θαμώνες για χορό, όπως επίσης απαγορεύεται ο χορός και απαγορεύεται οι θαμώνες να στέκονται και να λικνίζονται γύρω από το τραπέζι τους.

Πώς είναι να ξαναβγαίνεις για καφέ, ποτό και φαγητό

Η πρώτη μέρα του ανοίγματος δεν ευνόησε ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και τους πελάτες, καθώς το κρύο και η κακοκαιρία δεν επέτρεψαν την έξοδο σε αρκετό κόσμο. Ωστόσο, τις μέρες που ακολούθησαν παρατηρήθηκε έντονη κίνηση στις καφετέριες και, κυρίως, τα βράδια στα μπαρ, με τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής και εκδηλωτικός. Σε αρκετά μαγαζιά το όριο των πελατών είχε καλυφθεί από πολλές μέρες πριν, λόγω των μαζικών τηλεφωνικών κρατήσεων που έγιναν πολύ πριν τη μέρα του ανοίγματος.

Η αλήθεια είναι πως κατά την πρώτη έξοδο νιώσαμε «έξω απ’ τα νερά μας», αφού τόσο πολύ είχαμε ξεσυνηθίσει το να επισκεπτόμαστε κάποιο μπαρ και να βρισκόμαστε μαζί με τόσο κόσμο τριγύρω μας. Τα πρώτα λεπτά μπορούσες να νιώσεις την αμηχανία στο τραπέζι, αφού είχαμε ξεχάσει πως είναι να διασκεδάζεις κάπου εκτός σπιτιού. Το σοκ αυτό ήταν έκδηλο σε όλες τις παρέες που ήταν παρούσες στον χώρο, οι οποίες προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στη ζωή που είχαμε άλλοτε και που προσμέναμε τόσο καιρό.

Το αρχικό σοκ διαδέχθηκε η χαρά και η αίσθηση της ζωντάνιας, την οποία είχαμε θάψει πολύ βαθιά μέσα μας το προηγούμενο διάστημα. Στα τραπέζια οι ομιλίες ακούγονταν δυνατά, τα γέλια ακόμη δυνατότερα και η ενέργεια ήταν διάχυτη στον χώρο. Οι θαμώνες έμοιαζαν ευτυχισμένοι και έτοιμοι να «ρουφήξουν» τη ζωή, σαν αγρίμια που ήταν εγκλωβισμένα για καιρό και επιτέλους αφέθηκαν ελεύθερα. Ωστόσο, παρά τον ενθουσιασμό, μπορούσες να παρατηρήσεις πως όλοι – πελάτες και καταστηματάρχες – τηρούσαν τα μέτρα των αποστάσεων, δεν σηκώνονταν όρθιοι χωρίς λόγο και φορούσαν μάσκα τις στιγμές που έπρεπε να επισκεφθούν για οποιοδήποτε λόγο τον εσωτερικό χώρο του μαγαζιού ή όταν θα έφευγαν από τον χώρο.

πηγή Παναγιώτα Κλεάνθους news247.gr

___________________

Αυξημένη ζήτηση καταγράφει ο Αστέρας Βουλιαγμένης
Εντός του 2021 ο διεθνής διαγωνισμός για το Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο
κλοπες

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 5 κατηγορουμένων για ληστείες & κλοπές ηλικιωμένων

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 5 κατηγορουμένων για ληστείες και κλοπές ηλικιωμένων Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και

Read More »