ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΘΥΡΙΔΕΣ, ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ…

Απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών

ΑΘΗΝΑ: Στις τράπεζες έφθασε η απόφαση της Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου σύμφωνα με την οποία αυτές (οι τράπεζες), υποχρεούνται εφόσον ζητηθεί από τις φορολογικές αρχές, ενημέρωση για όλους τους τύπους των τραπεσικών προϊόντων που έχουν οι πελάτες τους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα).
Η απόφαση έχει άμεση ισχύ και έτσι από αρχές Μαρτίου η εφορία θα μπορεί να ενημερώνεται για πάσης φύσεως συναλλαγές του φορολογούμενου – συναλλαγές μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών,web banking – ενώ θα ενημερώνεται και εάν ο φορολογούμενος διαθέτει τραπεζική θυρίδα.
Αναλυτικά η εφορία θα μπορεί να ζητά
– Καταθετικός πρώτης ζήτησης
– Καταθετικός προθεσμιακός
– Χορηγητικός
– Επενδυτικός
– Τραπεζική Θυρίδα
– Λογαριασμός Πληρωμών
Με βάση την απόφαση όταν η εφορία ζητά απλώς τα παραπάνω η τράπεζα οφείλει να συμμορφώνεται.

Τραπεζικές θυρίδες

Ακόμα και σήμερα βέβαια υπάρχει πρόβλεψη στην νομοθεσία για άνοιγμα και κατάσχεση των περιεχομένων Τραπεζικής θυρίδας.
Οι διατάξεις του νόμου όμως έχουν ορίσει αυστηρούς όρους προκειμένου να ανοιχθεί μια θυρίοδα και να κατασχεθεί το περιεχόμενο της. Συγκεκριμένα

Οι Τράπεζα υποχρεούται να γνωστοποιεί το ονοματεπώνυμο κατόχου τραπεζικής θυρίδας αλλά δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της θυρίδας.
Οι θυρίδες μπορούν να ανοίξουν με εισαγγελική εντολή. Η κατάσχεση του περιεχομένου είναι δυνατή σε περίπτωση που ο κάτοχος οφείλει στην εφορία ή το περιεχόμενο αποδειχθεί ότι προέρχεται από παράνομη δραστηριότητα.
Η εφορία προκειμένου να κατάσχει το περιεχόμενο τραπεζικής θυρίδας θα πρέπει να έχει δικαστική απόφαση.

Ρεσιτάλ: Η νέα άφιξη του Μετς θα κάνει την Αθήνα να (ξανα)δώσει ραντεβού σε ζαχαροπλαστείο – LiFOΡεσιτάλ: Η νέα άφιξη του Μετς θα κάνει την Αθήνα να (ξανα)δώσει ραντεβού σε ζαχαροπλαστείο – LiFOon September 2, 2022 at 6:38 am

Ρεσιτάλ: Η νέα άφιξη του Μετς θα κάνει την Αθήνα να (ξανα)δώσει ραντεβού σε ζαχαροπλαστείο  LiFOΡεσιτάλ:

Read More »

Μοιράσου το στα Social