10 ερωτήσεις στον υποψήφιο Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης κο θοδωρή Μπούφη

Συναντήσαμε, διαδικτυακά, τον επικεφαλής της παράταξης Συν-πόρευση κο Θοδωρή Μπούφη και του κάναμε 10 ερωτήσεις για τα σχέδια τα δικά του και της παράταξης του για τον Δήμο.

1. Κατ’ αρχάς συστηθείτε στους αναγνώστες μας. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς

Λέγομαι Θοδωρής Μπούφης. Γεννήθηκα στη Λαμία Φθιώτιδας. Αποφοίτησα από τη σχολή Ικάρων με το βαθμό του ανθυποσμηναγού και αποστρατεύτηκα τον Απρίλιο του 2004 με το βαθμό του Υποπτεράρχου. Έχω υπηρετήσει ως σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου σε θέματα Αεράμυνας ενώ το Δεκέμβριο του 2009 ανέλαβα Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και παρέμεινα στη θέση αυτή μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήμουν υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών. Είμαι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Μαρία Ανδριτσοπούλου και έχουμε έναν γιο, Αρχιτέκτονα Μηχανικό. Αυτά είναι τα βιογραφικά μου στοιχεία συνοπτικά.
Επιτρέψτε μου όμως να προσθέσω κάτι εδώ με αφορμή κάποια -ας πούμε- κριτική που μου έχει γίνει στο διαδίκτυο σε σχέση με το επάγγελμά μου και το πώς αυτή η ιδιότητα του αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων συνάδει με την ιδιότητα του υποψηφίου κόμματος της Αριστεράς. Έχω υπηρετήσει την πατρίδα μου από τη θέση του αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας σε περιόδους δύσκολες για τη χώρα και ευαίσθητες πολιτικά. Ποτέ δεν υπαναχώρησα των δημοκρατικών μου θέσεων και αυτό εφάρμοσα από όποια θέση ευθύνης και αν έλαβα σε όλη μου την καριέρα. Διότι δημοκράτης είσαι κάθε μέρα, στο γραφείο, στο σπίτι, στο δρόμο, στον υφιστάμενό σου, στο παιδί και στη σύζυγό σου , στο συμπολίτη σου. Ως δημοκράτης λοιπόν, δεν διανοούμαι πως σε αυτή τη δημοκρατική χώρα οι ένοπλες δυνάμεις στελεχώνονται μόνο από το συντηρητικό χώρο.

2. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης και ποια λύση προτείνετε;

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω το μεγαλύτερο πρόβλημα στο δήμο μας, επομένως θα μου επιτρέψετε να αναφέρω δύο.
Το πρώτο που πραγματικά σοκάρει έναν δημότη που τον ενδιαφέρει να δει κάτι παραπάνω από έργα βιτρίνας στο δήμο του, είναι η παντελής έλλειψη έργων υποδομής. Όταν λέμε «έργα υποδομής» εννοούμε έργα που έχουν το ρόλο είτε να προστατεύσουν την πόλη και τον πληθυσμό της είτε να υποβοηθήσουν άμεσα ή έμμεσα την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Η σημερινή διοίκηση του δήμου έχει επιδείξει σοβαρότατη αδυναμία εκμετάλλευσης των τεράστιων ευκαιριών χρηματοδότησης που υπάρχουν. Φανταστείτε ότι για το σύνολο των έργων της θητείας του έως τα τέλη του 2018 από το τεράστιο ποσό των 20 εκατ που είχε στη διάθεσή του από Περιφέρεια και Υπουργεία εκείνος διέθεσε 700 000 ευρώ. Ο Δήμος μας έχει τεράστια ανάγκη από έργα υποδομής. Όπως για παράδειγμα τα Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για τα οποία η δημοτική αρχή δεν απορρόφησε ούτε ευρώ από τα 1,340 εκατ€ της Περιφέρειας! Για την πράσινη ανάπτυξη και τη διαχείριση των απορριμμάτων επίσης ο σημερινός Δήμαρχος δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται καθόλου καθώς δεν έχει αξιοποιηθεί κανένας πόρος για την οικιακή κομποστοποίηση (ατομικοί κάδοι σε κάθε σπίτι) και δυστυχώς μέχρι σήμερα τα απορρίμματα της πόλης καταλήγουν όλα στη Φυλή. Όμως για μένα πιο σημαντική έλλειψη σε έργα είναι αυτή που υφίσταται στα έργα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στη πόλη, που είναι ανύπαρκτα.
Εμείς ως παράταξη έχουμε καταρτίσει αναλυτικό σχέδιο για κάθε τομέα ξεχωριστά. Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού το προγράμματος είναι η απορρόφηση κάθε διαθέσιμου πόρου. Δεν μας ενδιαφέρουν τόσο τα έργα βιτρίνας όσο τα έργα ουσίας. Για αυτό σχεδιάζουμε την άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων όπου κριθεί απαραίτητο από σχετική μελέτη, φροντίζουμε για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στην πόλη ξεκινώντας πρώτα από όλα από τα ίδια τα δημοτικά κτήρια καθώς και κάθε χώρο αναψυχής και άθλησης. Επιπλέον, πρόκειται να μεριμνήσουμε για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων και την ελευθέρωση των ραμπών προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη κίνηση των αμαξιδίων στην πόλη τους. Τέλος, για τη διαχείριση των απορριμμάτων προτείνουμε πιλοτικά προγράμματα αποκομιδής σκουπιδιών χωρίς κάδους υλοποιώντας χρεώσεις ανταποδοτικών τελών με βάση το βάρος των απορριμμάτων και προμηθεύουμε οικιακούς κομποστοποιητές σε κάθε νοικοκυριό με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για πολλούς έγκειται στην κρίση που φαίνεται να περνά ο Δήμος μας όσον αφορά στη δημοκρατικότητα των μεθόδων της διοίκησης και στην ίδια τη διαχείριση της εξουσίας από το δήμαρχο. Μιλώντας με τους δημότες που έχουν εξαιρετικά οξυμένα δημοκρατικά αντανακλαστικά, αντιλαμβανόμαστε ότι και οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η σημερινή Διοίκηση δεν περιλαμβάνει το διάλογο, τη λογοδοσία ή την αποδοχή της διαφορετικής άποψης μέσα στον αξιακό της κώδικα. Μερικά παραδείγματα μόνο: Ο νυν δήμαρχος μέσω του Προέδρου του ΔΣ αφαιρεί τη δυνατότητα παρέμβασης στα ΔΣ που είχαν οι πολίτες από το 1975. Έπειτα, η σημερινή διοίκηση αντιμετωπίζει τους «ενοχλητικούς» δημότες και πολιτικούς αντιπάλους με τακτικές ρεβανσισμού, απαιτώντας την εκδίωξη παιδιών από τους γυμναστικούς συλλόγους λόγω της αντιπολιτευτικής δράσης του πατέρα τους. Επίσης, στα οικονομικά του δήμου επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια. Ο δήμαρχος μίλησε στο ΔΣ για ένα εκατ ευρώ χορηγίες στο Δήμο που δεν υπάρχουν πουθενά στα επίσημα στοιχεία του Δήμου. Τέλος, αυτό που είδαμε όλοι: ο νυν δήμαρχος προκάλεσε μία μεγάλη μερίδα δημοτών καλώντας την παραστρατιωτική, ρατσιστική ομάδα «ΟΔΕΥΩ» να παρελάσει στη μαθητική παρέλαση.
Εμείς σκοπεύουμε να ασκήσουμε μία διοίκηση με τους πολίτες μπροστά, σεβόμενοι τις μειοψηφίες, με πλήρη λογοδοσία και απολογισμό. Οι συνελεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για εμάς είναι – ή θα έπρεπε να είναι- ιερές: οι φωνές που ακούγονται εκεί είναι όλες σεβαστές, να γίνονται συζητήσεις και έπειτα συνθέσεις. Εμείς αυτόν το σκοπό έχουμε. Στη δική μας εκδοχή διοίκησης, κανείς δεν περισσεύει και ακόμα λιγότερο όσοι διαφωνούν.

3. Ποια είναι η άποψη σας για την επένδυση του Ελληνικού

Το ζήτημα της επένδυσης του Ελληνικού, είναι κάτι που απασχολεί πάρα πολύ τον κόσμο στην περιοχή του Ελληνικού κυρίως αλλά και της Αργυρούπολης . Η επένδυση είναι πλέον μία πραγματικότητα. Αυτό που πρέπει να κάνει ο αυριανός δήμαρχος είναι να φροντίσει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κατοίκων του Ελληνικού-Αργυρούπολης. Το σημερινό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες καθώς μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες περιβαλλοντικές συνέπειες και για αυτό είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Εμείς θα φροντίσουμε για την προστασία του πρασίνου και για την τήρηση κατά γράμμα κάθε σημείου της συμφωνίας εκ μέρους του επενδυτή. Για παράδειγμα, τίποτα δεν θα πρέπει να προχωρήσει αν δεν γίνει πρώτα το μητροπολιτικό πάρκο, με ίδιες δαπάνες του επενδυτή, και σε αυτό είμαι κατηγορηματικός. Επίσης έχει δημιουργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης Κοινόχρηστων χώρων με μία ιδιότυπη σύνθεση , μία σύνθεση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού, με τη συμμετοχή του επενδυτή σε αυτό. Εμείς είμαστε αντίθετοι με το Φορέα Διαχείρισης Κοινόχρηστων χώρων στο Ελληνικό και διεκδικούμε τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Ωστόσο, πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση για την ωφέλεια των δημοτών από την επένδυση είναι η διασφάλιση κατά την υλοποίηση της επένδυσης του ότι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου θα αποτελέσει φυσική προέκταση του Δήμου μας και θα συνδέεται λειτουργικά με αυτόν .Για αυτόν τον λόγο πρέπει να γίνουν κάποια έργα υποδομής όπως είναι η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, η δημιουργία χώρων θέσεων στάθμευσης και η ανάπλαση της Ιασωνίδου και της Κύπρου. Είναι πολύ σημαντικό η επόμενη διοίκηση του Δήμου να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των πολιτών και όχι του επενδυτή. Αυτό θα είναι το δικό μας μέλημα. Μόνο το συμφέρον του πολίτη.

4. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον Δήμο που θεωρείτε αδύνατο η παρά πολύ δύσκολο να λυθεί?

Για μένα όταν κάποιος επιλέγει να πολιτευτεί σημαίνει ότι θέλει να προσφέρει, να κάνει έργο, αντί να κάνει κριτική. Είμαι άνθρωπος των έργων, πιστεύω στη δράση, με μεθοδικότητα , σχέδιο και με τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση. Βάσει των ικανοτήτων των συνεργατών μου, βάσει του προγράμματός μας και των διαθέσιμων πόρων, πιστεύω ότι μπορούμε να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση και ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αυτό είναι γενικά βαθιά μου πεποίθηση.
Εγώ ωστόσο αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ένας κίνδυνος που δεν αφορά μόνο στο δικό μας Δήμο αλλά είναι γενικότερο φαινόμενο και είναι μία μεγάλη πρόκληση. Πρέπει να απομακρύνουμε τον κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους από φασίζουσες ή και φασιστικές συμπεριφορές. Την αποδοχή του διαφορετικού, την κουλτούρα του δικαιώματος στη διαφορά, όποια και αν είναι αυτή, πρέπει να τις εμφυσήσουμε στους νέους, μέσα στα σχολεία, στους αθλητικούς χώρους, στις πλατείες και στα σπίτια τους. Δεν αντέχει η κοινωνία μας άλλα κρούσματα εκφοβισμού στα σχολεία, άλλο τραμπουκισμό στις πλατείες, άλλο εκφοβισμό στο διαδίκτυο. Πρέπει να αναζητήσουμε και να ξαναβρούμε τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό μας.

5.Όλοι οι υποψήφιοι συνδυασμοί αυτή την εποχή καταθέτουν τα προγράμματα τους τα οποία στα λόγια είναι ωραία και καλά. Στην πράξη είναι μία άλλη ιστορία. Τι το διαφορετικό έχετε να πείτε εσείς στον κόσμο ώστε να προτιμήσει να ψηφίσει τον συνδυασμό σας.

Θα ήθελα να επισημάνω εδώ ότι παρά το ότι η παράταξή μας μετρά μερικούς μήνες παρουσίας στα δημοτικά πράγματα, ήμασταν ωστόσο από τις πρώτες παρατάξεις που συνέταξε πρόγραμμα το οποίο όμως είναι πλήρες και ρεαλιστικό. Όποιος έχει διαβάσει το πρόγραμμά μας θα δει ότι δεν είναι «μία από τα ίδια». Το πρόγραμμά μας ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων μέσα στην παράταξη, με δημοκρατικές διαδικασίες και διεργασίες που θα ζήλευαν ιστορικά κόμματα στη χώρα μας. Στο πρόγραμμά μας λοιπόν έχουμε τις εξής προτεραιότητες: έργα υποδομής, λύσεις στο κυκλοφοριακό με στήριξη της δημόσιας συγκοινωνίας και με παρεμβάσεις σε δρόμους και πεζοδρόμια, πράσινη ανάπτυξη και έμφαση στην ανακύκλωση στην πηγή, έργα πρόσβασης για τα άτομα με αναπηρίες, δημοκρατικότητα στη διοίκηση, προγράμματα στα σχολεία που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους γονείς, προγράμματα δια βίου μάθησης, φροντίδα των ευαίσθητων ομάδων, στήριξη της καλλιτεχνικής έκφρασης όλων των δημοτών δίνοντας έμφαση στις ερασιτεχνικές ομάδες του Δήμου αντί του πολιτισμού για τις δημόσιες σχέσεις. Αυτά ήταν επιγραμματικά ορισμένα παραδείγματα του οράματός μας. 

Επίσης, έχω την τύχη να ηγούμαι ενός ψηφοδελτίου που απαρτίζεται από εξαιρετικούς επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες. Ενδεικτικά θα σας πω ότι έχουμε καθηγητές πανεπιστημίου, πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, στελέχη υπουργείων, πολιτικούς μηχανικούς, επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα αλλά και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών επομένως καταλαβαίνετε ότι είχα τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις για να επεξεργαστούν τις προτάσεις μας για τη διοίκηση του δήμου. Επομένως στην ερώτησή σας γιατί να προτιμήσει κανείς το συνδυασμό μας μπορώ να σας πω αρχικά δύο πράγματα: για τους ανθρώπους μας, που είναι αξιότατοι και για το πρόγραμμά μας που είναι άρτιο, θεωρώ. Ωστόσο, υπάρχει και ένα τρίτο που μας διαφοροποιεί από πολλές από τις υπόλοιπες παρατάξεις είναι το ότι είμαστε πραγματικά μία νέα παράταξη. Δεν έχουμε καμία εξάρτηση από οποιοδήποτε επιχειρηματικό συμφέρον της περιοχής, κανένα βαρίδι από το παρελθόν.

6. Η κα Δούρου που πολιτεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που σας υποστηρίζει , έβγαλε πρόσφατα ένα διαφημιστικό βίντεο που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από μερίδα κόσμου. Η άποψη σας ποια είναι? Εχει σωστές τοποθετήσεις το βίντεο η θα έπρεπε να ειναι διαφορετικό? Παρακαλώ για απάντηση επί του θέματος και όχι κάτι σε στυλ δεν σχολιάζω βίντεο άλλων υποψηφίων.

Θα ήθελα εδώ να διευκρινίσω ότι δεν θα απαντούσα σε μία ερώτηση για κάποιον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ επειδή μας στηρίζει το ίδιο κόμμα. Η παράταξή μας , ναι, στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά απευθύνεται σε κάθε δημοκράτη πολίτη, ΣΥΡΙΖΑίο ή μη. Κάθε πολίτη που θέλει την πόλη μας να προκόβει και σέβεται τις δημοκρατικές αξίες. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για την Περιφερειάρχη, τη Ρένα Δούρου θα ήθελα να απαντήσω. Δεν σας κρύβω ότι μέχρι να μου θέσετε την ερώτηση δεν είχα δει το σχετικό βίντεο, καθώς βρισκόμαστε συνέχεια στους δρόμους να μιλάμε με δημότες μας και έχουμε μείνει κάπως μακριά από τα ΜΜΕ. Όμως, το είδα προκειμένου να απαντήσω στην ερώτησή σας.
Να σας πω την αλήθεια ποτέ δεν με ενδιέφερε η εικόνα, η εντύπωση. Προτιμούσα πάντα την ουσία. Και για να είμαι ειλικρινής δεν έχω και τα αντανακλαστικά επικοινωνιολόγου. Επίσης όμως δεν είμαι στη θέση όσων επλήγησαν με απώλειες περιουσιών ή χειρότερα, ζωών αγαπημένων ανθρώπων τους. Επομένως, θα εκφέρω την προσωπική μου άποψη βάση της δικής μου αισθητικής και ιδιοσυγκρασίας και σεβόμενος κάθε άλλη άποψη ή συναισθηματική φόρτιση. Εγώ σε αυτό το σποτ είδα μία ειλικρίνεια και ένα θάρρος της Ρένας Δούρου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που της αποδίδονται από ορισμένους. Κάλεσε τον κόσμο σε δημόσια συζήτηση, δεν κρύβεται. Διάβασα επίσης την κριτική που γίνεται για αυτό το επικοινωνιακό προϊόν: ότι δηλαδή αποποιείται των ευθυνών. Εγώ βλέπω το αντίθετο. Η χώρα μας είναι ένα κράτος με μία εύρυθμα λειτουργούσα δικαιοσύνη. Επίσης, η ίδια η Περιφερειάρχης παρουσιάζεται ενώπιον των πολιτών για να δεχθεί κάθε ερώτησή τους, ενώ θα είναι και την Κυριακή υποψήφια για να τεθεί στην κρίση των πολιτών.
Επιπλέον, με την εμπειρία του πρών Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω για τα εξής : Η Περιφέρεια δεν έχει την ευθύνη κατάσβεσης πυρκαγιών. Ο έλεγχος, οι εισηγήσεις και τα σχέδια αντιμετώπισης είναι ευθύνη της Πυροσβεστικής. Η Περιφέρεια συνδράμει με πόρους και μηχανήματα έργου και απ΄ότι γνωρίζω τα παρείχε.
Θα ήθελα να πω εδώ κάτι. Η Περιφέρεια έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά σε διάφορους τομείς που δυστυχώς δεν την έχει δει ο πολύς κόσμος. Συχνά οι δήμοι οικειοποιούνται τα επιτεύγματα της περιφέρειας ενώ πετούν πάντα το μπαλάκι των ευθυνών όταν κάτι στραβώνει. Τουλάχιστον στο δικό μας Δήμο αυτό συμβαίνει. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στελεχώνεται χάρη σε πόρους της Περιφέρειας οι επισκευές και βελτιώσεις βρεφονηπιακών σταθμών παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση ως έργα του δημάρχου. Αντίθετα οποιαδήποτε κριτική γίνεται στο Δήμο, από τη σπατάλη στην ηλεκτροδότηση των δρόμων, μέχρι την κατάσταση ενός δρόμου ή την καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός έργου, καταλήγει στο ότι φταίει η Περιφέρεια.
Πέραν τούτου, πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι η κ. Δούρου, κατά τη διάρκεια της θητείας της, αφ΄ενός παρείχε οικονομική υποστήριξη σε όλους τους Δήμους, χωρίς να εξετάζει τις πολιτικές τοποθετήσεις των Δημάρχων, αφ΄ετέρου προχώρησε στην υλοποίηση έργων ουσίας, που δεν είναι πάντοτε εμφανή στους πολίτες, και όχι σε έργα βιτρίνας.

7 Μια και η κουβέντα είναι για την κα Δούρου. Ως γνωστόν για μας τους παλιούς δημότες ο Υμηττός έχει υποφέρει από πολλές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια . Θεωρείτε ότι είναι επαρκώς προστατευόμενος αυτή την στιγμή? Ποιο είναι το πρόγραμμα του συνδυασμού σας επί του θέματος?

Όπως σας είπα ήμουν Γενικός Γραμματέας Πολιτικής προστασίας για 3 χρόνια και γνωρίζω καλά τα θέματα Πολιτικής Προστασίας και το δύσκολο έργο προετοιμασίας ενός Δήμου για το χειρότερο ενδεχόμενο, της συνεννόησης με πολλούς φορείς και της διαδημοτικής και διυπηρεσιακής συνεργασίας. Το βουνό μας, ο Υμηττός, πέρασε δύσκολα το 2015 και οι διοικήσεις των δήμων , και του δικού μας, πιάστηκαν απροετοίμαστες. Ελπίζω πως έχουμε μάθει κάτι από αυτή την καταστροφική εμπειρία. Οι εθελοντές μας, πραγματικά ξεπερνούν τον εαυτό τους κάθε φορά που ζητείται η παρέμβασή τους και αυτό πρέπει να το τονίσουμε γιατί είναι συστατικό στοιχείο για οποιαδήποτε επιτυχημένη επέμβαση αποτροπής και κατάσβεσης μίας πυρκαγιάς. Εντούτοις, θεωρώ πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη θωράκιση του βουνού. Θα ήταν χρησιμότατη η δημιουργία επιπλέον μεγάλης δεξαμενής νερού για τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων. Επιπλέον, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα τροφοδοσίας των πυροσβεστικών οχημάτων θα πρέπει να ανυψώσουμε τις δεξαμενές. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω πως εμείς προβλέπουμε τη δημιουργία ξεχωριστού τμήματος Πολιτικής Προστασίας και την ένταξη σε αυτό όλων των υπαρχόντων υποδομών και του προσωπικού. Προβλέπουμε επίσης την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού και την εξασφάλιση του απαιτούμενου εξοπλισμού για να ενισχύσουμε το μέτωπο προστασίας του Υμηττού μας.

8. Πρόσφατα η ιστοσελίδα μας ανέδειξε το πρόβλημα του πάρκιν στην Αργυρούπολη (και στα Νότια Προάστια γενικά). Υπάρχουν δε περιοχές στον δήμο π.χ. Ιασωνίδου ή μέτρο Αργυρούπολης) που το πρόβλημα είναι οξύτατο και δυσχεραίνει την ζωή αφ’ ενός των μόνιμων κατοίκων αφ’ ετέρου των επισκεπτών. Μέχρι στιγμής (σε όλα τα Νότια προάστια) δεν υπάρχει Δήμος που να αγγίζει το πρόβλημα, πόσο μάλλον να το λύσει. Ποια είναι η θέση του συνδυασμού σας και ποιες ενέργειες έχετε ενσωματώσει στο πρόγραμμα σας?

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την εύρεση θέσεων στάθμευσης και στην περιοχή μας. Και αυτό οφείλεται στον ελλιπή σχεδιασμό κατά την κατασκευή των σταθμών του μετρό, όταν δημιουργήθηκαν. Με την υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού, τα δεδομένα θα αλλάξουν εκ νέου, καθώς θα μιλούμε για άλλη επισκεψιμότητα των περιοχών μας αλλά και θα προστεθούν νέοι χώροι που θα πρέπει να διατεθούν και για χώρο στάθμευσης. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο λεπτομερές που περιλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης για αύξηση θέσεων στάθμευσης στη Λεωφόρο Κύπρου και στη Λεωφόρου Ιασωνίδου, τη σύνδεση των τριών όμορων πλατειών της Λεωφόρου Ιασωνίδου, με παράλληλη κατασκευή υπόγειου δημοτικού χώρου στάθμευσης. Επίσης σχεδιάζουμε τη χρήση της τεχνολογίας Geolocation που θα βοηθούσε τον οδηγό να βρει θέση στάθμευσης με τη χρήση του προσωπικού του smartphone .

9. Πέραν των καταστημάτων που έχουν κατακλύσει τα πεζοδρόμια, τελευταία έχουμε νέο φαινόμενο. Μάντρες αυτοκινήτων καταλαμβάνουν θέσεις πάρκιν (τα αυτοκίνητα είναι χωρίς νούμερα κυκλοφορίας επομένως δεν έχουν πληρώσει και τέλη καταλαμβάνοντας μάλιστα θέσεις η νόμιμου πάρκιν). Σε περίπτωση εκλογής σας θα τολμήσετε να συγκρουστείτε με επιχειρηματικά συμφέροντα? Τα πεζοδρόμια θα γυρίσουν στους πολίτες? Οι δρόμοι θα γυρίσουν στους πολίτες? Σας αναφέρω σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μαρίνου Γερουλάνου..

Κατά τη δική μας διοίκηση θα τηρούνται απαρέγκλιτα οι νόμοι. Τα πεζοδρόμια είναι για τους πολίτες, για τα παιδιά , για τους ηλικιωμένους και οι ποδηλατόδρομοι είναι για τους ποδηλάτες. Θα προσπαθήσουμε με σχέδιο, με προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος που είναι η δυσκολία στάθμευσης, αλλά θα πρέπει και ο καθένας ξεχωριστά να κάνει το χρέος του ως υπεύθυνος πολίτης και να σκέφτεται τον συνδημότη του. Ως διοίκηση θα φροντίσουμε με συνεννόηση και διάλογο να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που μπορούν να ωθήσουν τους πολίτες σε παραβατικότητα. Ωστόσο, δεν θα κάνουμε πίσω στην τήρηση των νόμων.

10. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σας σας άνθρωπος και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημα.

Μου είναι δύσκολο να μιλώ για τα θετικά μου στοιχεία και μιλώ με σχετικά ευκολία για τα αρνητικά μου στοιχεία, καθώς είμαι αρκετά αυστηρός κριτής του εαυτού μου. Ωστόσο για να σας δώσω μία απάντηση, θα έλεγα ότι αυτό που με βοήθησε στη σταδιοδρομία μου έως σήμερα σε κάθε πόστο που ανέλαβα είναι η μεθοδικότητά μου. Ξέρετε, έως σήμερα στους ρόλους που είχα αναλάβει δεν επιτρέπονταν τα λάθη. Για αυτό και η μεθοδικότητά μου αλλά και η προσοχή στη λεπτομέρεια με έσωσε πολλές φορές από σφάλματα που θα είχαν σοβαρότατες συνέπειες είτε για ανθρώπινες ζωές, είτε για το περιβάλλον ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημά μου που θα μπορούσα να σας αναφέρω είναι ο συναισθηματισμός μου. Όταν ασχολείσαι με τα κοινά, ο συναισθηματισμός είναι κάτι που σε κάνει ευάλωτο . Παρά το ότι λόγω της ψυχραιμίας που διαθέτω ο συναισθηματισμός αυτός δεν επέφερε συνέπειες στη δουλειά μου, εγώ έχω κάνει πολλή εσωτερική δουλειά προκειμένου να βελτιώσω αυτό το στοιχείο της προσωπικότητάς μου προσπαθώντας παράλληλα να μην χάσω την αυθεντικότητά μου. Ξέρετε, ο αγώνας για αυτοβελτίωση είναι καθημερινός, δεν σταματά ποτέ καθώς εξελισσόμαστε σε όποια ηλικία και όσο ψηλά και να έχουμε φτάσει. Για εμένα η εξέλιξη σταματά όταν σταματά η ζωή. Επομένως εγώ όσο ζω, μαθαίνω και αλλάζω, και ελπίζω προς το καλύτερο.

Δες άλλες ειδήσεις από τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης εδώ

Νότια Προάστια 22 Μαϊου 2019