7 Ερωτήσεις στον ΡΑΟΥΑ ΚΑΡΕΜ υποψήφιο με την Δύναμη Ζωής

  • 1.Κατ’ αρχάς συστηθείτε στους αναγνώστες μας. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς

ΡΑΟΥΑ ΚΑΡΕΜ Γεννήθηκα το 1985 στη Σουλεϊμάνια του Ιρακινού Κουρδιστάν και είμαι κουρδικής καταγωγής. Προέρχομαι από πολιτικοποιημένη οικογένεια αγωνιστών του αριστερού χώρου και της Σοσιαλδημοκράτιας, της οποίας πολλά μέλη έχουν εξοριστεί και καταδιωχθεί λόγω της καταγωγής μας.
Είμαι δημότης-κάτοικος Ελληνικού-Αργυρούπολης και εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας με την ιδιότητα του διερμηνέα-μεταφραστή.
Σε νεαρή ηλικία, το 2002, αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την πατρίδα μου για πολιτικούς λόγους και ως πρόσφυγας ζήτησα πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Το 2003-2004, σπούδασα τη νέα Ελληνική Γλώσσα στη Φιλοσοφική Σχόλη και το 2005 εισήλθα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ενώ, παράλληλα, εργαζόμουν.
Ως δημοσιογράφος ήμουν ανταποκριτής του δορυφορικού κουρδικού κανάλι Kurdsat, έχοντας γράψει πολλά άρθρα στις κουρδικές εφημερίδες της χωράς καταγωγής μου, αλλά και στην Ελλάδα στον ηλεκτρονικό και έντυπο τοπικό τύπο.
Διετέλεσα για πολλά χρόνια διερμηνέας-μεταφραστής σε διάφορες υπηρεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη για θέματα προσφύγων, καθώς και στις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου.
Έχω συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια της Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς ως εισηγητής και ομιλητής σε ημερίδες συζήτησης για το μεσανατολικό και ειδικότερα για το ζήτημα του Κουρδιστάν. Σε τοπικό επίπεδο δραστηριοποιούμαι με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και είμαι μέλος στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. Συγχρόνως, είμαι δραστήριο μέλος της κουρδικής κοινότητας στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας το κόμμας της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (P.U.K) και ως Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φίλιας και Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος-Ιρακινού Κουρδιστάν.
Είμαι παντρεμένος και έχω δύο παιδιά.

Ραουα

2. Ποιό θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική και ποια λύση προτείνετε.
Πιστεύω ότι η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το επόμενο διάστημα. Κινδυνεύουμε να πνιγούμε από τα ίδια μας τα σκουπίδια στην Αττική. Εργαζόμαστε σκληρά για ένα νέο, οικολογικό, πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων που να επιλύει το χρόνιο αυτό πρόβλημα, που όλες οι προηγούμενες διοικήσεις το έβαζαν κάτω από το χαλί. Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων που εκτελούμε, απαλλάσσει οριστικά τους πολίτες από τα βαριά πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάζοντας στο επίκεντρο τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της αποκέντρωσης και της ανακύκλωσης.
Στην Αττική πλέον δεν υπάρχουν Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (στα Μέγαρα, στην Παλαιά Φώκαια, κ.α.) χάρη στις ενέργειες της δικής μας διοίκησης. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη.

3.Στην προηγούμενη περίοδο είχαμε δύο τραγικά γεγονότα. Την πυρκαγιά στο Μάτι και τις πλημμύρες στην Μάνδρα. Ο συνδυασμός με τον οποίο κατεβαίνετε έχει έτοιμο πλάνο για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές?
Τα γεγονότα αυτά που γίνονται ακόμη πιο τραγικά διότι θρηνήσαμε και ανθρώπινες ζωές, ήταν αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα κατά την μεταπολίτευση. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματα των ανομιών που γινόταν επί σειρά ετών. Δάση καμένα, ρέματα χτισμένα και μπαζωμένα, ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα συνθέτουν το περιβάλλον που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες διοικήσεις. Ήδη εκτελούμε 168 αντιπλημμυρικά έργα σε πολλούς δήμους της Αττικής, προϋπολογισμού άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, κάτι που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να θωρακίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, την Αττική από τις φυσικές καταστροφές. Οφείλουμε και πρέπει να βάλουμε σε προτεραιότητα το περιβάλλον και την προετοιμασία για την κλιματική αλλαγή που έφτασε και στην πόρτα μας.

4.Πρόσφατα η περιφέρεια Αττικής είχε παρουσία στο κατάρ με σκοπό την προσέλκυση τουριστών από τον αραβικό κόσμο. Σχεδιάζετε παρόμοιες δράσεις και ποιές ώστε να προωθηθεί ο τουρισμός στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής?
Η Αττική είναι κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού, μοναδικός διεθνής προορισμός. Εργαζόμαστε και έχουμε συγκεκριμένο πλάνο για τη σφαιρική τουριστική προβολή της Αττικής. Η Αττική φέρνει περισσότερα από 2 δις Ευρώ τουριστικά έσοδα χάρη στην παγίωση της Αττικής ως τουριστικού προορισμού ακόμη και για το Σαββατοκύριακο, προορισμού με πολλά διαφορετικά πρόσωπα, προορισμού και για τις 365 ημέρες του χρόνου και στους 66 δήμους της.
Η Παράταξή μας έχει έτοιμο ένα σύγχρονο, στρατηγικό σχέδιο δράσης με σύσταση νέων, πρωτοπόρων θεσμών προσέλκυσης ξένων επενδύσεων όπως το Film Office κ.α.

5.Ποια είναι η άποψη σας για την επένδυση του Ελληνικού
Είναι πάγια και σταθερή η θέση μας για μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, για πόλεις που θα έχουν στο κέντρο της προσοχής τους τον άνθρωπο, τις ανάγκες του, τις δραστηριότητες του, τον ελεύθερο χρόνο, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας με αξιοπρεπή αμοιβή, της επιχειρηματικότητας με κανόνες, προδιαγραφές και όρους που θα ισχύουν για όλους.
θεωρούμε πως το κατατεθειμένο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης για το Ελληνικό της εταιρείας Lamda Developmentsδεν συμβαδίζει με αυτές τις αρχές μας και δεν οδηγεί την υπόθεση του Ελληνικού από πεδίο σύγκρουσης, σε παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μιας και παρά τις όποιες βελτιώσεις οι τελικές προβλέψεις:
•Εξακολουθούν να προβλέπουν πολύ υψηλή δόμηση παρά την μείωση κατά 25% που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις.
•Εξακολουθούν να καταλήγουν στη δημιουργία μιας νέας πόλης που δεν προκύπτει από καμία πολεοδομική ανάγκη, καθώς η Αττική διαθέτει πλεόνασμα κατοικιών, εμπορικών και επαγγελματικών χώρων.
•Εξακολουθούν να αποκόπτουν σε σημαντικό βαθμό και σε κρίσιμα τμήματα τους πολίτες του Λεκανοπεδίου από τη θάλασσα, παρά τις όποιες βελτιωμένες προβλέψεις ως προς αυτό. Σε κάθε περίπτωση είναι κρίσιμο να παραμείνει η δίοδος του Πάρκου προς το παράκτιο μέτωπο ανοιχτή. Σε διαφορετική περίπτωση η όλη περιοχή μετατρέπεται σε κλειστή πόλη για τους πολίτες της Αττικής.
•Θα προκαλέσουν σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές αγορές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των γύρω Δήμων.
•Εξακολουθούν να αναιρούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ακτογραμμής της Αττικής που είναι η έλλειψη πολύ μεγάλων και ψηλών κτιρίων καθώς και η άμεση οπτική επαφή με την θάλασσα. Η δυνατότητα «αφομοίωσης» κτιρίων με ύψος έως 200 μέτρα από την παράκτια ζώνη είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.
•Εξακολουθούν να μην περιέχουν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση, τις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου π.χ. διαχείριση απορριμμάτων, Φορέας Διαχείρισης κλπ.
Για τους παραπάνω λόγους και με βάση και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είμαστε αντίθετοι με τη Σ.Μ.Π.Ε. του κατατεθειμένου Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) του «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά».

6. Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα του συνδυασμού σας
Θέλουμε και εργαζόμαστε προκειμένου να δημιουργήσουμε μια Αττική:
Πράσινη, με προτεραιότητα το περιβάλλον για μια πιο ποιοτική ζωή στο παρόν και ένα ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά μας.
Δίπλα στους πολίτες, με διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής, χωρίς αποκλεισμούς. Γιατί είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει αυτούς που την χρειάζονται.
Με αστικές υποδομές επόμενης γενιάς που θωρακίζουν από την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας μας χτυπάνε την πόρτα όλο και συχνότερα, όλο και πιο βίαια.
Φιλική στους πολίτες και ελκυστική στους επισκέπτες, με πρόνοια για τον μαζικό, ερασιτεχνικό αθλητισμό σε κάθε γειτονιά, αλλά και φροντίδα για τον πολιτισμικό πλούτο της Περιφέρειας και στους 66 δήμους της.
Με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές για πολίτες κι επιχειρήσεις, που χτυπάνε την γραφειοκρατία και τη διαφθορά στη ρίζα της.

7. Γιατί κάποιος να προτιμήσει να δώσει σε εσάς την ψήφο του και όχι σε κάποιον από τους συνυποψηφίους σας
Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα που ακριβώς πηγάζει από την εκπληκτική ποιότητα των ανθρώπων που συμμετέχουν στο συνδυασμό Δύναμη Ζωής με τη Ρένα Δούρου. Υπάρχουν υποψήφιοι νέοι αλλά και έμπειροι, υποψήφιοι από διάφορα κοινωνικά στρώματα και χώρους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι και η μεγάλη μας δύναμη. Γιατί πάντα να μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά.
Όσον αφορά εμένα, κατεβαίνω υποψήφιος και διεκδικώ την ψήφο με άξονα αυτά που έχω πετύχει έως τώρα σαν οικογενειάρχης αλλά και σαν επαγγελματίας και τα είπαμε παραπάνω, αλλά και για αυτά που μπορώ να προσφέρω, όχι μόνο αλλά βασικά στο κομμάτι των προσφύγων και των μεταναστών, στη διεύρυνση της πολυπολιτισμικότητας της περιφέρειας στην ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών στον κοινωνικό ιστό. Θέλω να προσφέρω έργο που σαν στόχο θα έχει την απομόνωση του φασισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας από την κοινωνία μας και ιδίως από τους νέους και τις νέες. Να προσπαθήσουμε να δώσουμε στην κοινωνία να καταλάβει τη σωστή έννοια το όρου πατριώτης, μακριά από την καπηλεία που υφίσταται ο όρος το τελευταίο διάστημα από ακραία στοιχεία. Διότι δεν μπορεί να είσαι πατριώτης, να αγαπάς δηλαδή την πατρίδα σου, και την ίδια στιγμή να μισείς τον άλλον και την πατρίδα του, δεν μπορεί να μην είσαι δημοκράτης και ουμανιστής και να θεωρείς τον εαυτό σου πατριώτη. Για όλες αυτές τις αξίες θέλω να εργαστώ και να προσφέρω με βάση τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι όλα τα παραπάνω θέλουμε να τα κάνουμε έργο σε μια Περιφέρεια πολύπαθη, στην Περιφέρεια Αττικής, που θα μου επιτρέψετε να πω πως είχε την τύχη τα τελευταία πέντε χρόνια να διοικείται από την Δύναμη Ζωής και τη Ρένα Δούρου. Από τη Ρένα που πολεμήθηκε από συγκεκριμένη μερίδα των μέσων ενημέρωσης όσο κανένας άλλος περιφερειάρχης ή υπερνομάρχης που πέρασε από αυτόν τον θώκο.
Οι προηγούμενοι ήταν κάπου στο απυρόβλητο, είχαν την εύνοια των μέσων ενημέρωσης. Η Ρένα, όμως, είχε τον πόλεμο αυτών των μέσων. Η Ρένα και η Παράταξή μας θα πρέπει να κριθούν για τα έργα τους, για τους πόρους που έδωσαν στους δήμους της Αττικής και όχι για τα ρουσφέτια που δεν έκαναν στα γνωστά συμφέροντα που ιδίως τη Ρένα Δούρου την έχουν βάλει στο στόχαστρο και εδώ και τέσσερα χρόνια ό,τι φταίει σε αυτόν τον τόπο, φταίει η Περιφέρεια της Αττικής.
Και έκανε πολλά έργα σε όλη την Αττική. 3,2 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ και σχεδόν ένα δις ακόμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που εγκρίθηκαν για έργα επί των ημερών της.
Και γι` αυτό η Ρένα και η Δύναμη Ζωής θα είναι στο τιμόνι της Περιφέρειας και για τα επόμενα 4 χρόνια. Γιατί στο τέλος μιλάει το έργο και όχι η προπαγάνδα.

Σας ευχαριστώ θερμά