Ακριβό μου Τσιγάρο. Έπεσε το πρώτο πρόστιμο για κάπνισμα.

Πλήρωσε ακριβά το τσιγαράκι που ήθελε να κάνει εργαζόμενη στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου “Γ.Γεννηματάς”

Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, για παραβίαση του αντικαπνιστικού Νόμου στα Νοσοκομεία (διάβασε σχετικό ρεπορτάζ του NotiaToday εδώ), κινητοποίησαν τους επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας.
Ετσι στις 8 Αυγούστου, έγινε επιτόπιος έλεγχος στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου “Γ.Γεννηματάς”.
Εκεί εντοπίστηκε εργαζόμενη η οποία κάπνιζε, και οι επιθεωρητές της επέβαλαν πρόστιμο 100€.

αντικαπνιστικος νομος στο ΣτΕ οικαταστηματαρχες

Οι επιθεωρητές ανέφεραν στο πόρισμα τους
“Κατά την ώρα της αυτοψίας διαπιστώθηκε ότι μια εργαζόμενη κάπνιζε σε γραφείο της γραμματείας της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων και της επιδόθηκε η επιβολή προστίμου εκατό (100) ευρώ, σύμφωνα με την πράξη αριθμό Νο 197. Ο Προϊστάμενος της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων απουσίαζε λόγω κανονικής άδειας, όπως μας ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι”.
Στις καταγγελίες είχε προχωρήσει ο ακτιβιστής της διαδικτυακής ομάδας “Συνήγορος των ΑμεΑ” κ. Ανδρέας Μπαρδάκης.

Το ύψος των προστίμων

Ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός όσον αφορά τα πρόστιμα.
Προβλέπεται:
για τους κλειστούς χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, στον κάθε παραβάτη επιβάλλεται το πρόστιμο των εκατό (100) ευρώ. Πρόστιμα επιβάλλονται και στους υπεύθυνους Διαχείρισης των Μονάδων, ύψους (500) ευρώ, για κάθε παράβαση στις εξής περιπτώσεις:

Ανοχή ή μη επέμβαση του Υπευθύνου,
Μη πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες
Μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων
Μη Ανάρτηση της σήμανσης
Μη ανταπόκριση του υπεύθυνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης
Μη κλήση αρμοδίων οργάνων
Μη συνεργασία του υπεύθυνου με τα αρμόδια κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε εδώ, ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν αναφέρεται κάπου η επιβολή προστίμου στον προϊστάμενο της μονάδας, ή επειδή αυτός έλειπε σε άδεια στον αντικαταστάτη του.

Επίσης ο νόμος προβλέπει ότι για κάθε φορά που θα επαναλαμβάνεται η παράβαση το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα είναι το διπλάσιο από το προηγούμενο επιβληθέν.

Οι επιθεωρητές στο έγγραφο τους σχετικά με την συγκέκριμένη περίπτωση υπενθυμίζουν τι προβλέπει ο νόμος. Αναφέρουν χαρακτηριστικά απευθυνόμενοι στον Γενικό διευθυντή του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς

“Με το παρόν έγγραφο ενημερώνουμε τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Γεώργιος Γεννηματάς” και τον Προϊστάμενο της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων, ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί της απαγόρευσης του καπνίσματος:

Απαγορεύεται, πλήρως από 1ης Ιουλίου 2009, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους: σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, με ιδιαίτερη έμφαση στους Εκπαιδευτικούς, στους Νοσηλευτικούς χώρους, στα μέσα και σταθμούς μαζικής μεταφοράς, στους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ

‘Υστερα από τα ανωτέρω, παρακαλείστε για:

την ενημέρωση των υφισταμένων σας αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους εργασίας τους και τον έλεγχο της εφαρμογής του Νόμου

Διαβάστε ακόμη

Παρά τον Αντικαπνιστικό νόμο “ντουμάνια στα Νοσοκομεία” από θεριακλήδες γιατρούς και νοσηλευτές

Από 1500€ έως 3000€ το πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος στους οδηγούς για κάπνισμα

Εγκύκλιος προς όλες τις περιφέρειες για τον αντικαπνιστικό νόμο

Ο Αλιμος λέει ΟΧΙ στα αποτσίγαρα στις παραλίες

Αντικαρκινική εταιρία – Και στις παραλίες απαγόρευση του καπνίσματος

Δες άλλες ειδήσεις εδώ

Notia Today 16 Αυγούστου 2019