fbpx
May 30, 2020
  • 6:15 am Live η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους του Λεκανοπεδίου
  • 7:19 pm Πυροβολισμοί στη Βούλα – Ένας άνδρας σοβαρά τραυματισμένος
  • 7:57 am Επτάωρη διακοπή ρεύματος την Κυριακή 31 Μαΐου στον Βύρωνα
  • 7:04 am Πεντάωρη διακοπή ρεύματος την Κυριακή 31 Μαΐου στο Παλαιό Φάληρο
  • 6:46 am Τετράωρη διακοπή ρευματος το Σάββατο 30 Μαϊου στην Βούλα
  • 6:19 am Αλιμος: Μερική επαναλειτουργία των χώρων άθλησης
Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on tumblr

Μπαράζ διαγωνισμών για διαχείριση  αποβλήτων. Τι θα γίνει στην Αττική

Με μπαράζ διαγωνισμών για την διαχείριση αποβλήτων προσπαθεί η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα, με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά.

Οι καθυστερήσεις μέχρι σήμερα είναι πολύ μεγάλες, φθάνουν δε στο σημείο να θεωρείται πλέον αδύνατο για την χώρα μας να πιάσει τους στόχους των κοινοτικών οδηγιών.

Αυτό το παραδέχονται πλέον δημόσια αξιωματούχοι του υπουργείου όπως ο γενικός γραμματέας διαχείρισης αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος. Καλές οι παραδοχές, ευθύνες θα αποδοθούν σε κανέναν?

Μπαράζ διαγωνισμών για την διαχείριση των αποβλήτων. Τι θα γίνει στην Αττική

Το ΥΠΕΝ λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω δεδομένα, έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού για την διαχείριση αποβλήτων.

Εντός του πρώτου εξάμηνου του 2020, στόχος είναι να υπάρξει νέος σχεδιασμός για τα απορρίμματα που θα είναι ανοικτός τόσο στα ΣΔΙΤ, όσο και σε τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από τα απόβλητα.

Η προοπτική αυτή θεωρείται πολύ σημαντική αφού ανοίγει ξεκάθαρα το δρόμο για την καύση απορριμμάτων.

Την ίδια ώρα επιδιώκεται ο περιορισμός του ρόλου του κράτους στον τομέα των σκουπιδιών, , με την είσοδο ιδιωτών στον τομέα της αποκομιδής των αποβλήτων.

Η προοπτική εφαρμογής τηε πρακτικής αυτής συναντά αντιδράσεις , όμως θεωρείται ότι θα δώσει οικονομικότερες αλλά και αποτελεσματικότερες λύσεις και σε τοπικό επίπεδο.

Για την Αττική, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας προβλέπεται εντός του α΄τριμήνου του 2020 να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για δύο έργα που αφορούν την περιοχή του Σχιστού και του Ελαιώνα.

Και οι δύο μονάδες συνολικής δυναμικότητας 180.000 τόνων ετησίως και αντίστοιχα 130.000 τόνων προγραμματίζεται να γίνουν με ΣΔΙΤ.

Παράλληλα εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να ξεκολλήσει ακόμη ένας διαγωνισμός, ο οποίος αφορά την μονάδα που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Γραμματικού στην οποία υπάρχει ήδη ένας ΧΥΤΥ.

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο αφορά μονάδα μικρότερης δυναμικότητας θα γίνει ως δημόσιο και θα διαχειρίζεται περίπου το 3% των απορριμμάτων της Αττικής.

«Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και δεν γίνεται να καθυστερούμε. 

Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε συστηματικά έτσι ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα» δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για τον προγραμματισμό των έργων και την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης της χρηματοδότησης, της αδειοδότησης και της δημοπράτησης Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων. 

Στο πλαίσιο αυτό αίρονται οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και αναμένεται να τρέξουν άμεσα τα έργα σε 17 περιοχές της χώρας: Δυτική Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Λαμία, Βόρειος Έβρος, Λέσβος, Χαλκίδα, Λάρισα, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Σητεία, Χερσόνησος, Μύκονος, Φωκίδα, Άνδρος, Τήνος και Κεφαλονιά.

Σήμερα, στην Επικράτεια λειτουργούν μόνον 4 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, στην Κοζάνη, τις Σέρρες, τα Γιάννενα και τα Χανιά και 2 επιπλέον μονάδες που χρήζουν αναβάθμισης, στην Αττική (ΕΜΑΚ Φυλή) και στην Κρήτη (Ηράκλειο).

Με πληροφορίες από το newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα

Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να δημιουργήσουν e-shop σήμερα;

Η ανάγκη στην σημερινή εποχή για γνώση του πελάτη και αποτελεσματική αλληλεπίδραση read more

Θετική γνώμη από το Δ. Σ. η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μαρίνας Βουλιαγμένης

Θετική γνώμη για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μαρίνας Βουλιαγμένης

Θετική γνώμη από το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μαρίνας Βουλιαγμένης Με μεγάλη, διαπαραταξιακή πλειοψηφία 27 ψήφων «υπέρ», 3 ψήφων «κατά» και

Read More »
Νέο απορριμματοφόρο και εξοπλισμός ανακύκλωσης στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου από την Περιφέρεια Αττικής

Νέο απορριμματοφόρο στο Παλαιό Φάληρο από την Περιφέρεια Αττικής

Νέο απορριμματοφόρο και εξοπλισμός ανακύκλωσης στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου από την Περιφέρεια Αττικής Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακύκλωση 2020» που έχει στόχο την ενίσχυση του

Read More »