ΔΕΗ: κλειδώνει αύξηση 10%, σαφάρι για ανείσπρακτες οφειλές

Kλείδωσε αύξηση 10% στα τιμολόγια της ΔEH, αναζητούνται όμωςτρόποι να μην περάσει η αύξηση αυτή στους τελικούς καταναλωτές, μέσω μειώσεων σε άλλες χρεώσεις.
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο του ΕΘΝΟΥΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Ο κος Χατζηδάκης κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή είχε δεσμευτεί να υπάρχει ουδέτερο αποτέλεσμα για τον πολίτη, μετλα τις αυξομειώσεις.
Το εγχείρημα όμως, αποδεικνύεται δύσκολο και τα νούμερα που εξετάζουν οι συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ποσοστό στις αυξήσεις των τιμών ρεύματος που χρειάζεται η ΔΕΗ είναι διψήφιο, δηλαδή γύρω στο 10%.
Για να «εξουδετερωθεί» η αύξηση των τιμολογίων και να μην το νοιώσει ο τελικός καταναλωτής εξετάζεται η μείωση δύο κωδικών.

διακοπη ρευματος

α) η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% και
β) η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του τέλους υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ρεύματος και του οποίου σκοπός είναι η ομαλή πληρωμή των προμηθευτών που παράγουν ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η απόφαση για την μείωση του ΦΠΑ στην ΔΕΗ είναι μέτρο που έχει ψηφιστεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά την ,είωση του ΕΤΜΕΑΡ είναι αρκετά περίπλοκη.
Την απόφαση που καθορίζει το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ λαμβάνει κάθε χρόνο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με βάση τις επίσημες προβλέψεις σχετικά με το έλλειμμα ή το πλεόνασμα που προβλέπεται ότι θα έχει ο Ειδικός Λογαριασμός (ΕΛΑΠΕ) στο τέλος του έτους.

ΟΦΕΙΛΕΣ: Να ξεχωρίσουμε τα “μεγάλα ψάρια” από τους φτωχούς ανθρώπους.

Η ΔΕΗ θα προσπαθήσει να εισπράξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρος από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών (επαγγελματικών και οικιακών) προς την επιχείρηση.
Η απόφαση έχει ληφθεί και αυστηροποιείται το πλαίσιο για τους κακοπληρωτές της ΔΕΗ.
Το μήνυμα είναι ότι η νέα διοίκηση ασφαλώς και θα στηρίξει όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, αλλά δεν πρόκειται να δείξει ανοχή στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που κρύβονται πίσω από τους αδύναμους.
«Η κατεύθυνση είναι να ξεχωρίσουμε τα “μεγάλα ψάρια” από τους φτωχούς ανθρώπους» υποστηρίζει ο κ. Χατζηδάκης.
Το σχέδιο είσπραξης οφειλών επικεντρώνεται σε πρώτη φάση στους λεγόμενους «τελικούς» πελάτες, που είτε έχουν σταματήσει να παίρνουν ρεύμα είτε έχουν μετακομίσει σε άλλους παρόχους.
Η επιχείρηση «πίεση και είσπραξη» θα ξεκινήσει από τους παλαιότερους οφειλέτες και από εκείνους που χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ (είναι λίγοι, περίπου 65.000, και χρωστούν συνολικά περί τα 700 εκατ. ευρώ), αλλά θα συνεχιστεί με όλους.
Η ΔΕΗ θα συνεργαστεί με τρεις εργολαβικές εταιρείες (μία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μία για την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και μία για τα νησιά), αλλά και με κατά τόπους δικηγορικά γραφεία, που θα αναλάβουν, με ποσοστό, την είσπραξη των οφειλομένων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο.

Δες άλλες ειδήσεις εδώ

Notia Today 11 Αυγούστου 2019