Δωρεάν για τους πολίτες ηλεκτροκίνητα οχήματα στα Τρίκαλα.

Ο Δήμος Τρικκαίων γνωστότερος σαν Τρίκαλα πρωτοπορεί εδώ και καιρό έχοντας γίνει μία πραγματικά έξυπνη πόλη.
Τα συστήματα πληροφορικής που εφαρμόζονται στο δήμο, το δίκτυο 5G και διάφορες άλλες δράσεις έχουν μεταμορφώσει πραγματικά τον Δήμο Τρικκαίων σε Δήμο πρότυπο.
Και πραγματικά τα Τρίκαλα δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα.
Έτσι κι αυτή τη φορά η πρότυπη Ελληνική πόλη μαζί με τις πόλεις Βερολίνο, Ρώμη, Γένοβα, Μάλαγα και Μπάρι μετέχουν στο Elviten.
Το Elviten , είναι ένα πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή επιτροπή μέσω του Horizon 2020.
Στόχος του είναι η προώθηση χρήσης των ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων όπως ποδήλατα, σκούτερ, τρίκυκλα και τετράκυκλα.
Σε καθεμία από τις προαναφερθείσες πόλεις που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα εφαρμόζεται διαφορετικό σύστημα προώθησης ελαφρών οχημάτων.
Στα Τρίκαλα έχουν δοθεί ήδη σε επαγγελματίες της πόλης πέντε ηλεκτρικά οχήματα που θα χρησιμεύουν στη διακίνηση ελαφρών αγαθών (delivery boys).
Τα οχήματα κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Kuburz με έδρα την Ελβετία.
Είναι ηλεκτροκίνητα, φορτίζουν σε απλή μπρίζα, και η μπαταρία τους διαρκεί από 60-110 χιλιόμετρα ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης και το έδαφος στο οποίο κινούνται. Η διάρκεια της φόρτισης είναι από 6 ως 11 ώρες και η ταχύτητα μπορεί να φτάσει έως και 35 χιλιόμετρα την ώρα. τα οχήματα θα μείνουν στα Τρίκαλα για ένα έτος και φυσικά είναι ασφαλισμένα
Το πρόγραμμα στα Τρίκαλα μέσω αυτών των οχημάτων, θα καταγράφει ανώνυμα τη συμπεριφορά τους, τον τρόπο κίνησης, την ταχύτητα, την διάρκεια της μπαταρίας, τις προδιαγραφές, την αξιοπιστία των συστημάτων κ.α.
Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2017, παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα τον Φλεβάρη του 18.
Τα πρώτα οχήματα παρελήφθησαν το Σεπτέμβρη του 18 και τώρα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών από την e-trikala ΑΕ, τα οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους των Τρικάλων.
Εκτός των παραπάνω οχημάτων, και στα πλαίσια της συμμετοχής του Δήμου Τρικκαίων στην παγκόσμια προσπάθεια για αλλαγή στην κινητικότητα εντός πόλεων, το Elviten από εχθές Τετάρτη 17 Απριλίου, προσφέρει μέσω του Δήμου για χρήση από τους πολίτες, πέντε οχήματα για περιήγηση, βόλτα και καθημερινές απλές δουλειές στην πόλη.
Τα οχήματα βρίσκονται σε δύο κεντρικά σημεία στην πόλη των Τρικάλων.
Ο πολίτης για να τα χρησιμοποιήσει ακολουθεί τα παρακάτω βήματα.
Πρώτα από όλα εγγράφεται σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα στο info-point. Στη συνέχεια κατεβάζει το σχετικό application στο κινητό του. Φυσικά για να χρησιμοποιήσει το όχημα πρέπει να έχει δίπλωμα οδήγησης το οποίο και παρουσιάζει όταν πάει για να το παραλάβει.
Τέλος υπογράφει σχετικό συμφωνητικό αφού το όλο σύστημα λειτουργεί με όρους ενοικίασης οχημάτων. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει για 2 ώρες και μετά το επιστρέφει.
Στα σχέδια του δήμου είναι να οργανωθεί σύστημα κρατήσεων μέσω σχετικής υπηρεσίας.
Ένα μόνο έχουμε να πούμε συγχαρητήρια.

Δες άλλες οικολογικές ειδήσεις εδώ

Νότια Προάστια 18/04/2019

Πηγή

Hlektrika-aftokinita
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα