Η Πυροσβεστική προειδοποιεί:Μπαρουταποθήκες οι χωματερές σε όλη την Αττική

Η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο, μας θύμισε (έως την επόμενη πυρκαγιά που θα μας το ξαναθυμίσει) το πρόβλημα των σκουπιδότοπων.

H φωτιά ξεκίνησε από χωματερή.

Η Αττική, πέραν του υγειονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει, άφού η χωματερή στην Φυλή αντέχει μέχρι τέλους του έτους (δες σχετικό άρθρο εδώ) είναι «σπαρμένη» µε µικρές και µεγάλες «µπαρουταποθήκες».
Μέσα ή δίπλα σε παλιές χωµατερές, οι δήµοι ή «άγνωστοι» αφήνουν σκουπίδια που είναι έτοιμα να αναφλεγούν με το παραμικρό.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποίησε τον Ιούλιο αυτοψίες σε 17 παλιές χωµατερές, όπου διαπιστώθηκε ότι στις 13 επικρατούν επικίνδυνες συνθήκες εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Οι αυτοψίες πραγµατοποιήθηκαν στις 18 Μαρτίου 2019.
Η Πυροσβεστική υπηρεσία στις 5 Ιουνίου ανέφερε στο πόρισμα της:

σκουπίδια

Μαραθώνας: Εντοπίστηκαν τρεις εστίες κινδύνου: Σωροί φυτικών υπολειµµάτων και προϊόντων κλάδευσης, βρέθηκαν σε δασική έκταση στον Αγιο Πέτρο (γιατί ως γνωστόν όταν οι άλλοι ήταν πάνω στα δένδρα εμείς χτίζαμε Παρθενώνες και συνεχίζουμε τον εκπληκτικό εκείνο πολιτισμό έως και σήμερα).
«Αγνωστοι» θεώρησαν καλό να πετάξουν αστικά απορρίµµατα και να γεμίσουν ούτε ένα ούτε δύο αλλά πέντε στρέμματα στα πρώην Λατοµεία Περάκη στην Αγία Μαρίνα Γραµµατικού, και άλλα δύο στρέµµατα πίσω από το Ελαιοτριβείο Σαφρά στο Ανω Σούλι.
Η περσινή πυρκαγιά εννοείται δεν πτόησε κανέναν από τους παραπάνω απογόνους του Περικλή που πετάει τα σκουπίδια του όπου τον βολεύει.

Ραφήνα: Σε ελάχιστη απόσταση από το Κόκκινο Λιµανάκι και το Μάτι!!! , σε έκταση 10 στρεµµάτων βάζουν τα ξύλινα υπολείµµατα υλοτόµησης καµένων εκτάσεων των ∆ήµων Μαραθώνα και Ραφήνας και ο θρυµµατισµός αυτών.
ντιπυρική ζώνη γύρω από την περίφραξη ή προειδοποιητικές πινακίδες Φυσικά δεν υπάρχει καμμία αντιπυρική ζώνη δίπλα από την συγκεκριμλενη πολύπαθη περιοχή.

Παλαιά Φώκαια: Σε έκταση 60 στρεµµάτων στο Παλαιό Λατοµείο, στο ύψωµα Γερακίνα, υπάρχουν σωροί από ξερά κλαδιά και χόρτα.

Καλύβια: Στην περιοχή Κρούδι, υπάρχει έκταση τριών στρεµµάτων με φυτικά υπολείµµατα και προϊόντα κλάδευσης µαζί µε µικρό όγκο αστικών απορριµµάτων.
Τα εύφλεκτα υλικά αφήνονται σε χώρο χωρίς καν περίφραξη και µέσα πυρόσβεσης.

Λαύριο: Περιτριγυρισµένη από δάσος χαλεπίου πεύκης, µε ελλιπή περίφραξη χωρίς αντιπυρική ζώνη και φύλαξη είναι η παλιά χωµατερή, έκτασης 25 στρεµµάτων στη θέση Καµινέζα.
Υπάρχουν τρεις δεξαµενές νερού, αλλά είναι άδειες…

Μαρκόπουλο: Σε δύο σηµεία της περιοχής Ντάγλα Μερέντα, χώρος πέντε στρεµµάτων, έχει καταληφθεί, από µεγάλο όγκο απορριµµάτων.

Αίγινα: Στην περιοχή Σκοτεινή ή Παγώνι, «στον σταθµό µεταφόρτωσης υπάρχουν τεράστιοι όγκοι απορριµµάτων (σκουπίδια, πλαστικά, ξύλινες παλέτες, λάστιχα, στρώµατα, ξερά χόρτα) και ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς στον παρακείµενο ελαιώνα καθώς και στις κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή».

Σαλαµίνα: Στη θέση Κατσέλι-Μπιζάνι υπάρχουν δύο σωροί υπολειµµάτων καλλιέργειας και µεταλλικοί κάδοι µε υπολείµµατα.

Αγκίστρι: Μεγάλος όγκος απορριµµάτων υπάρχει στην περιοχή Σπουρτιά ή Σπορτέζα, πεταµένα περιµετρικά της χωµατερής έκτασης 7,5 στρεµµάτων και κοντά σε δάσος µε πεύκα, πουρνάρια και αγριελιές.

Σπέτσες: Δίπλα στο εργοτάξιο του βιολογικού καθαρισµού και στην παλιά χωµατερή, στη θέση Αγριόπετρες, καταγράφεται ανεξέλεγκτη εναπόθεση σκουπιδιών από αγνώστους.

Απ’ ότι φαίνεται μυαλό δεν βάζουμε… 

Δες άλλες ειδήσεις εδώ

Notia Today 15 Αυγούστου 2019