Ταλαιπωρία περιμένει τους πολίτες που πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Απεργία επ αόριστο των διαγνωστικών κέντρων

Από αύριο και για άγνωστο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να κάνουν εξετάσεις ασθενείς στα διαγνωστικά κέντρα είτε έχουν ιδιωτική ασφάλιση είτε είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ.
Αιτία της απεργίας αυτής είναι οι υψηλές περικοέ στις αποζημιώσεις απόρροια των υποχρεωτικών εκπτώσεων που πρέπει να κάνουν τα διαγνωστικά κέντρα στον ΕΟΠΥΥ.
Ετσι στην έκτακτη σύσκεψη που συμμετείχαν εκπρόσωποι Ιατρικών συλλόγων και διαγνωστικών κέντρων, σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο πρόεδος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης αποφασίσθηκε:
α) η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
β) να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.
Επίσης αποφασίσθηκε που όπως αναφέρουν, «απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου».
1)Βασικά αιτήματα είναι: «Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.
2) Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback.
3) Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
4)Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας υγείας».
«Μας αρπάζουν πίσω, όπως είναι η μετάφραση του clawback, 110 εκατομμύρια μόνο για το 2018. Αυτό το ποσό είναι μόνο για το clawback.
Μας έχουν πάρει πίσω μόνο για το rebate άλλα τόσα εκατομμύρια ίσως και παραπάνω» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γεώργιος Βουγιούκας.
Όπως επισήμανε ο κ. Βουγιούκας, οι δύο μηχανισμοί μπήκαν σε εφαρμογή το 2013 και θα κρατούσαν υποτίθεται για δύο-τρία χρόνια. Με τη νέα κυβέρνηση όμως επεκτάθηκαν μέχρι και το 2022.
«Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, όπως λέει και ο πρωθυπουργός, και έχουμε και υπερπλεονάσματα, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο έξι χρόνια αρπαγής των χρημάτων που μας οφείλονται για τις εξετάσεις που έχουμε διενεργήσει. Είμαστε όλοι υπερχρεωμένοι κι όσο παραμένουν αυτά τα εξοντωτικά μέτρα θα αυξάνεται το χρέος μας», τόνισε ο κ. Βουγιούκας.
Όπως εξηγεί, την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων του Συνδέσμου με τον υπουργό Υγείας. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια άλλη συνάντηση, που ωστόσο δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Δείτε άλλες ειδήσεις από τον κλάδο της Υγείας εδώ

Νότια Προάστια 9 Ιουνίου 2019