Μείωση ΦΠΑ σε Τρόφιμα και ενέργεια. Ποιά τρόφιμα επηρρεάζονται

Ανεπαίσθητη θα είναι η επίδραση της μείωσης του ΦΠΑ σε τρόφιμα και ενέργεια, για τον μέσο πολίτη.
Όσον αφορά την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (άρα και στην ΔΕΗ) αυτ,ή θα έχει μικρή επίδραση στα νοικοκυριά.
Ο λόγος είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος ενός λογαριασμού δεν είναι η χρέωση της ενέργειας από την ΔΕΗ αλλά οι υπόλοιπες χρεώσεις τρίτων που φορτώνονται στον λογαριασο ρεύματος.
Για να γίνει κατανοητό το όφελος από την μείωση του ΦΠΑ για μία κατανάλωση περί τις 1.200 Kw, είναι περίπου 2,5 – 3 ευρώ τον μήνα.
Η μείωση του ΦΠΑ όμως στον λογαριασμό της ΔΕΗ (και του φυσικού αερίου) αναμενεται να έχει πολυ θετικές επιδρασεις στις επιχειρήσειςαφού εκεί οι καταναλώσεις είναι τεράστιες.
Οσον αφορά τα τρόφιμα, πάλι μικρή θα είναι η διαφορά που θα δει το περίφημο καλάθι της νοικοκυράς.
Τα περισσότερα βασικά τρόφιμα (όπως πχ κρέας, μακαρόνια κλ.π.) είναι ήδη στο 13%.
Στο 24% σήμερα είναι:
καφές,
κακάο,
τσάι,
χαμομήλι,
ζάχαρη,
αλάτι,
ξύδι,
μπαχαρικά,
αλλαντικά,
μαρμελάδες,
σοκολάτες,
γκοφρέτες,
μπισκότα,
παγωτά,
κρουασάν,
παξιμάδια,
κονσέρβες,
δημητριακά,
ηλιέλαιο,
σογιέλαιο,
καλαμποκέλαιο,
φυτικές λιπαρές ουσίες.

Τα υπόλοιπα βασικά αγαθά γάλα, μακαρόνια, ρύζι, κρέας, τυριά, λάδι κλπ ήδη είναι στο 13%.

ΚΚΕ: “σου κλέβω 10 σου δίνω 1”

Το ΚΚΕ μετά την εξαγγελία των μέτρων στην συνέντευξη του Ζαπείου σχολίασε:
«η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού γονάτισε για 4 χρόνια το λαό, με τα μέτρα τριών μνημονίων, αφού διατήρησε και διατηρεί στο ακέραιο όλους τους εφαρμοστικούς αντιλαϊκούς νόμους, αφού δέσμευσε ως το 2060 τη χώρα με ματωμένα υπερπλεονάσματα, μεγαλύτερα και από αυτά που ζητούσαν οι δανειστές, καταφεύγει τώρα προεκλογικά, για ευνόητους λόγους, στη γνωστή τακτική «σου κλέβω 10 και σου επιστρέφω 1».
τα μέτρα αυτά χρησιμεύουν ως άλλοθι για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη διατήρηση των υπερπλεονασμάτων και των μνημονιακών νόμων, για την προκλητική στήριξη του κεφαλαίου. Κι αυτά όμως ακόμη τα μέτρα δεν θα παίρνονταν, αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια οι αγώνες και η πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, στους οποίους πρωτοστάτησε το ΚΚΕ.
Καμία πραγματική ανάσα δεν πρόκειται να υπάρξει για το λαό όσο παραμένουν οι αιτίες που τον βουλιάζουν στα χρέη, τη φτώχεια και την ανασφάλεια. Αυτές τις αιτίες πρέπει να βάλει ο λαός στο στόχαστρό του, δυναμώνοντας το ΚΚΕ»

Στις κυβερνητικές εξαγγελίες απάντησε άμεσα και η Νέα Δημοκρατία.
Η Ανακοίνωση της ΝΔ
«Ο Αλέξης Τσίπρας επί τέσσερα χρόνια διέλυσε την οικονομία και την μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση που ήταν δική του επιλογή.
Τώρα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου που γνωρίζει ότι θα χάσει, αναγκάζεται να υιοθετήσει μεμονωμένες δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αυτονόητη ανάγκη να μειωθεί η φορολογία.
Προφανώς αυτές είναι καλοδεχούμενες, ακόμη και αν επί της ουσίας φέρνει για προφανείς λόγους την Άνοιξη τα επιδόματα που έδινε τα Χριστούγεννα.
Την ώρα, ωστόσο, που ο κ. Τσίπρας υπόσχεται μισή 13η σύνταξη, κόβει την 12η καθώς αρνείται να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για να μην μειωθεί εδώ και τώρα το αφορολόγητο που μόνος του επέβαλε και επιβαρύνει πολλαπλάσια όχι μόνον τους συνταξιούχους, αλλά και τους χαμηλόμισθους.
Σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις του για το 2020 είναι ανάξιες σχολιασμού, αφού όλοι γνωρίζουν ότι σε λίγους μήνες ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός και θα έχει όλο το χρόνο να ξεκουραστεί σε διακοπές διαρκείας, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα».

Δες άλλες οικονομικές ειδήσεις εδώ

Νότια Προάστια 8 Μαϊου 2019

Σούπερ Μάρκετ