Μικροσωματίδια:Σε ψηλά επίπεδα λόγω της πυρκαγιάς και στα Νότια Προάστια

23 έδειξε η μέτρηση στην Βουλιαγμένη με 20 το ικανοποιητικό όριο

Στο εύρος του μέτριου βρίσκεται η ΄ποιότητα του αέρα λόγω της συγκέντρωσης μικροσωματιδίων από την πυρκαγιά στην Εύβοια.
Αυτό έδειξαν οι μέτρησεις που έγιναν στην Βουλιαγμένη (μεταξύ άλλων περιοχών).
Η μέτρηση έδειξε 23 όταν το ικανοποιητικό επίπεδο για καλή ποιότητα αέρα είναι μεταξύ 10-20, για μέτρια ποιότητα αέρα είναι 20-25 ενώ η κακή ποιότητα αέρα είναι από 25 και πάνω.

επιπεδα

Η αιθαλομίχλη άλλωστε ήταν εμφανής και με γυμνό μάτι και σήμερα στα Νότια προάστια.
Αναλυτικά οι μετρήσεις στην Αθήνα

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να βρίσκονται τα μικροσωματίδια με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου (ΡΜ2.5) στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έρχονται από την δικτυακή πλατφόρμα «PANACEA» που διαθέτει δίκτυο παρακολούθησης των σωματιδιακών μετρήσεων σε 8 διαφορετικά σημεία εντός του λεκανοπεδίου (Γκύζη, Πεύκη, Μελίσσια, Πασαλιμάνι, Χαλάνδρι, Κερατσίνι, Βουλιαγμένη, Θησείο) φαίνεται ότι και σήμερα, Τετάρτη, η ατμόσφαιρα στην Αττική εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Εύβοια παραμένει επιβαρυμένη.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει:

αιθαλομιχλη

• Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

• Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους, με σωστές συνθήκες κλιματισμού και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό, με την αποφυγή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και την χρήση σκούπας τόσο ηλεκτρικής όσο και συμβατικής.

• Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα
παράθυρα.

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς

• Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

• Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.

• Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

• Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Δες άλλες ειδήσεις από τον τομέα της Υγείας εδώ

Notia Today 14 Αυγούστου 2019