Μύλος με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Εχασε ο Ερντογάν Άγκυρα Αττάλεια και Σμύρνη

Και οι δύο υποψήφιοι, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο Εκρέμ Ιμάμογλου έσπευσαν να αυτοανακηρυχθούν νικητές των δημοτικών εκλογών στην γειτονική χώρα.
Και οι δύο είναι οι υποψήφιοι γιατί τον δημαρχιακό θώκο στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το Anadolu, τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Γιλντιρίμ προηγείτο με 48,70% έναντι 48,65% του Ιμάμογλου.
Η διαφορά αυτή μεταφράζεται σε λιγότερες από πέντε χιλιάδες ψήφους οι οποίες είναι ελάχιστες σε μία πόλη των 15+ εκατομμυρίων κατοίκων.

Κωνσταντινούπολη

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τους αριθμούς που έχει στα χέρια του είναι ξεκάθαρο ότι κέρδισε την Κωνσταντινούπολη υποστηρίζοντας ότι έχει 29.000 και πλέον ψήφους περισσότερους έναντι του Γιλντιρίμ.
Από τη μεριά του Γιλντιρίμ ανακήρυξε και αυτός τη νίκη του λέγοντας
” Κερδίσαμε στην Κωνσταντινούπολη ευχαριστώ τους κατοίκους για την εντολή που μου εμπιστεύτηκαν”.
Το πιθανότερο όμως είτε ο ένας ανακυρηχθεί νικητής είτε ο άλλος είναι το αποτέλεσμα να κριθεί στο εκλογοδικείο.
Κάτι τέτοιο άλλωστε υποστήριξη και ο Ταγίπ Ερντογάν, όχι μόνο για το δήμο της Κωνσταντινούπολης που είναι εξαιρετικά ρευστό το αποτέλεσμα αλλά και για άλλες πόλεις της Τουρκίας όπου υπάρχει αμφισβητήσιμο αποτέλεσμα.
Η άγκυρα και η Σμύρνη πέρασαν στα χέρια της αντιπολίτευσης όμως ο Ερντογάν κατάφερε και κέρδισε τις περισσότερες πόλεις στην Τουρκία.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε ότι ακόμα και αν χαθούν οι μητροπολιτικοί δήμοι το κόμμα του παραμένει πρώτο σε εθνικό επίπεδο.
Ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις είπε είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους.
Η επιδείνωση της οικονομίας στην Τουρκία είναι αυτή η οποία έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον ταγίπ Ερντογάν αφού η χώρα είναι αντιμέτωπη με την πρώτη οικονομική ύφεση έπειτα από δέκα χρόνια.
Ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 20% αριθμός ρεκόρ και η ανεργία αυξάνεται ανεξέλεγκτα.

Δες άλλες πολιτικές ειδήσεις εδώ

Νότια Πράστια 01/04/2019