Νέο νομοσχέδιο διοίκησης Δήμων και Περιφερειών – Τι προβλέπει

Μειώνεται η θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων σε 1 έτος, ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά τη πάροδο 6 μηνών.

Διυπουργικό νομοσχέδιο που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.
Ως γνωστόν η εφαρμογή του “Κλεισθένη” έχει δημιουργήσει μετά τις πρόσφατες εκλογές πολλά προβλήματα αφού, σε πάρα πολλές περιπτώσεις που η εκλογική διαδικασία δεν ανέδειξε νικητή από την πρώτη Κυριακή, παρουσιάζεται το φαινόμενο ο εκλεγμένος δήμαρχος (ή περιφερειάρχης) να μην έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό (περιφερειακό) συμβούλιο, καθιστώντας έτσι δύσκολη την εφαρμογή διοίκησης.
Ετσι αναγάγεται σε πρωτεύων ζήτμα να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ.
Το νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση θα εστιάζει στα παρακάτω σημεία:

Facebook
Twitter
βουλη

– Θέσπιση της δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η Παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη.

– Εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στις επιτροπές οικονομικών.

– Εξασφάλιση της πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ Βαθμου.

– Προσαρμογή του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α. που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης-εισήγησης της οικονομικής επιτροπής.

– Μειώνεται η θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων σε 1 έτος, ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά τη πάροδο 6 μηνών.

– Σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κάθε περιφέρεια προσλαμβάνει έναν εξειδικευμένο ειδικό σύμβουλο για θέματα πολιτικής προστασίας, ο οποίος θα είναι σε διαρκή συνεργασία όλο το έτος με την κεντρική κρατική δομή.

Δες άλλες ειδήσεις εδώ

Notia Today 28 Ιουλίου 2019