Νέος Ποινικός κώδικας, ειδική πρόβλεψη για ηχορύπανση από νυχτερινά κέντρα

Η αλλαγή σημείων του Ποινικού κώδικα που ψηφίστηκε τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί μία από τις προτεραιόττητες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζονται περισσότερες από 20 αλλαγές στο τελευταίο νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ με εισηγητή την Ελ.ΑΣ.
Μία από τις αλλαγές είναι και αυτή του σημείου του νόμου, που αφορά τον θόρυβο από τα νυχτερινά κέντρα (διατάραξη ησυχίας, οικιακής ειρήνης κ.λ.π.).
Με τον υπάρχοντα ποινικό κώδικα δεν προβλέπεται καμμία τιμωρία, οπότε και η παρουσία της αστυνομίας μετά από κλήση πολίτη, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα
.
Αυτό όπως υποστηρίζεται, έχει οδηγήσει σε ασυδοσια τους ιδιοκτήτες μπαρ και νυχτερινών κέντρων οι οποίοι προβαίνουν σε μεγάλη ηχορύπανση κατά το δοκούν.
Οι νομοθέτες που συντάσσουν τον νέο ποινικό κώδικα που θα φέρει προς ψήφιση η Νέα Δημοκρατία δέχονται εισηγήσεις προκειμένου να αλλάξει αυτό.
Σε άλλες σημαντικές διατάξεις του προς ψήφιση νέου ποινικού κώδικα βλέπουμε τις παρακάτω εισηγήσεις:

κλεφτης

«Με φυλάκιση έως τρία έτη τιμωρείται ο υπαίτιος-μέλος ένωσης και οργάνωσης που δημιουργήθηκε για τη διάπραξη πλημμελήματος με το οποίο επιδιώκεται φθορά ξένης ιδιοκτησίας (δημοσίων ή ιδιωτικών εγκαταστάσεων), διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και παρακώλυση των συγκοινωνιών και διατάραξη της οικιακής και κοινής ειρήνης και παρακώλυση της λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων».
Με αυτή την διάταξη γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η δράση του ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ.
Επίσης ζητείται η τιμωρία ξανά της ασέλγειας και της μαστροπείας που μαζί με όπως προείπαμε αυτής της ενοχλητικής λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων είχε ουσιαστικά καταργηθεί.
Εόναι γνωστό ότι υπάρχει ο φόβος διαδοχικών αποφυλακίσεων 300-400 ποινικών κρατουμένων.
Ο λόγος έιναι ότι κακούργημα θεωρείται πλέον (εάν πρόκειται για κλοπή ή ληστεία) το αδίκημα όπου η αξία των κλοπιμαίων υπερβαίνει τις 120.000€ πράγμα που είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί.
Η ΕΛ.ΑΣ. ζητεί να προστεθεί στον ποινικό κώδικα η παλαιότερη διάταξη που αναγάγει σε βαθμό κακουργήματος το αδίκημα εάν αυτό έχει γίνει από δύο ή περισσότερους δράστες που συνεργλάζονται με σκοπό την τελεση κλοπών και ληστειών.
η ΕΛ.ΑΣ. επίσης ζητεί να μην σταματά η ποινική δίωξη εάν οι δράστες επιστρέφουν τα χρήματα ή τα κλοπιμαία όπως γίνεται τώρα.
Οσον αφορά την ρίψη μολότωφ ή τοποθέτηση και ενεργοποίηση εκρηκτικών, ζητείται από την ΕΛ.ΑΣ. να επανέλθει ο κακουργηματικός χαρακτήρας του αδικήματος.
Θυμίζουμε ότι με τον νέο νόμο ο δράστης τιμωρείται με ποινή έως 10 έτη εάν από το αδίκημα προέκυπτε κίνδυνος για άνθρωπο αλλοιώς η τιμωρία είναι 1 χρόνος (π.χ. για τους παραβάτες που ανατίναζαν τα ΑΤΜ.)
Τέλος ζητείται η αλλαγή του νόμου και η επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα ακόμα και για τους βομβιστές, για τους οποίους σήμερα προβλέπεται ατιμωρησία εάν παραδώουν τα υλικά που χρησιμοποιούν.
Σε αυτή την περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ. ζητεί να υπάρχει μειωμένη ποινή αλλά όχιο πλήρης απαλλαγή.

Δες άλλες ειδήσεις από το αστυνομικό ρεπορτάζ εδώ

Notia Today 19 Αυγούστου 2019