Παναγία των Παρισίων απέφυγε την ολική καταστροφή ο εμβληματικός ναός.

Η άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων της Γαλλικής πρωτεύουσας που έσπευσαν το συντομότερο δυνατό για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες που κατετρωγαν την Παναγία των Παρισίων.
Η φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα τοπική ώρα.
Τότε στο πίσω μέρος του ναού, όπου βρισκόντουσαν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φλόγες.
Σε πολύ λίγα λεπτά η φωτιά είχε επεκταθεί.
Παρόλες τις προσπάθειες των πυροσβεστών οι φλόγες επεκτάθηκαν σε ολόκληρη τη στέγη στα κωδωνοστάσια και στον ένα πύργο.
Μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες κατόρθωσαν τελικά να τη θέσουν υπό περιορισμό.
Μόλις κατέστη δυνατόν οι πυροσβέστες μπήκανε στο εσωτερικό του ναού και προς ανακούφιση όλων είδαν ότι η καταστροφή είναι μεγάλη αλλά όχι ολοκληρωτική.
Τα περισσότερα από τα ιερά κειμήλια όπως και αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας που βρίσκονταν στο εσωτερικό του ναού έχουν διασωθεί.
Ευτυχής είναι η συγκυρία ότι την προηγούμενη Πέμπτη είχαν μεταφερθεί εκτός ναού για συντήρηση και καθαρισμό 16 αγάλματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες διεσώθη και το ακάνθινο στεφάνι που φορούσε ο Ιησούς Χριστός όπως και άλλα Ιερά κειμήλια.
Επί τόπου βρέθηκε και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν όποιος είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη ο ναός.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε:
Η Νοτρ Νταμ είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, μέρος της ψυχής μας, ο τόπος όπου βιώσαμε όλα τα μεγάλα γεγονότα, τις επιθυμίες, τους πολέμους, τις απελευθερώσεις μας. Είναι το επίκεντρο της ζωής μας.
Τώρα φλέγεται και νιώθω τη θλίψη, το τρέμουλο που νιώθουν τόσοι πολλοί Γάλλοι.
Όμως απόψε θα ήθελα επίσης να μιλήσω την ελπίδα.
Συνεχίζοντας ο κ Μακρόν ανήγγειλε την έναρξη μιας εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων προκειμένου να ανοικοδομηθεί ο γοτθικός καθεδρικός Ναός.
Είπε χαρακτηριστικά.
Ας είμαστε υπερήφανοι διότι οικοδομήσαμε αυτόν τον καθεδρικό ναό πριν 800 χρόνια και πλέον και, διαμέσου των αιώνων, τον μεγαλώσαμε και τον βελτιώσαμε.
Επίσημα λοιπόν απόψε ανακοινώνω:
Θα τον ανοικοδομήσουμε μαζί. Ο κύριος Μακρόν απευθύνω έκκληση να συμμετάσχουν τα μεγαλύτερα ταλέντα εντός και πολύ πέραν των συνόρων της Γαλλίας.
το χειρότερο αποφεύχθηκε έστω και αν η μάχη δεν έχει ακόμα κερδηθεί τελείως συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες είπε αναφερόμενος στον καθεδρικό όλων των Γάλλων ακόμη και αυτών που δεν έχουν έρθει ποτέ να τον επισκεφτούν.
το Γάλλο πρόεδρο συνόδευε η σύζυγός του Μπριζίτ και στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου.

παναγια των παρισιων
παναγια των παρισιων
Πυρκαγιά στην Νοτρ νταμ
Φωτια στην παναγία των παρισιων