Ο Δήμαρχος Hλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος στο Notiatoday

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ηλιούπολης είναι η επένδυση στο Ελληνικό που θα επηρεάσει όλη την Αττική. Από την Ηλιούπολη μέσω της Κατεχάκη Λ. Βουλιαγμένης θα περνάνε ημερησίως 60.000 αυτοκίνητα περισσότερα απ’ ότι σήμερα.

 

Επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Ηλιούπολης και εκ νέου υποψήφιο κο Βασίλη Βαλασόπουλο, που είχε την ευγενή καλοσύνη να αφήσει για λίγο τις προεκλογικές του δραστηριότητες και απάντησε σε εννέα ερωτήσεις που του κάναμε.

1. Συνήθως ζητάμε από τον συνεντευξιαζόμενο να μας πει κάποια λόγια για τον εαυτό του ώστε να συστηθεί στους αναγνώστες μας. Με εσάς όμως προφανώς αυτό δεν χρειάζεται. Θα σας ρωτήσω όμως ποιο νομίζετε ότι είναι το μεγαλύτερο προτέρημα του Βασίλη Βαλασόπουλου σαν άνθρωπος και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημα.

Πλεονέκτημά μου κατά τεκμήριο είναι η εμπειρία μου στην δημόσια διοίκηση. Το πέρασμά μου από πολλές θέσεις ευθύνης όπου διαχειρίστηκα και αλληλεπίδρασα με μια πολυδαίδαλη δομή δημόσιων υπηρεσιών είτε ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, είτε ως Περιφερειάρχης και σε δύο διαφορετικές Περιφέρειες, μου έχουν προσθέσει μια επιδεξιότητα προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Το να κινητοποιείς το προσωπικό, να δίνεις ξεκάθαρες κατανοητές και σαφείς κατευθύνσεις, να κατανέμεις το έργο σωστά και να δίνεις άμεσες λύσεις στα γραφειοκρατικά προβλήματα, χρειάζεται πολύ εμπειρία σίγουρα, αλλά πρέπει να το έχεις και μέσα σου.
Μειονέκτημά μου ίσως είναι ότι δεν συγχωρώ. Δεν συγχωρώ την ιδιοτέλεια, τον ατομισμό και την υποκρισία.

2. Κύριε Δήμαρχε ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή ο Δήμος και ποια είναι τα σχέδια σας για να το αντιμετωπίσετε;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ηλιούπολης είναι η επένδυση στο Ελληνικό που θα επηρεάσει όλη την Αττική. Από την Ηλιούπολη μέσω της Κατεχάκη Λ. Βουλιαγμένης θα περνάνε ημερησίως 60.000 αυτοκίνητα περισσότερα απ’ ότι σήμερα. Κατά την διάρκεια του έργου θα περνάνε φορτηγά βαρέως τύπου, συνολικής χωρητικότητας εκατομμυρίων τόνων. Η υποβάθμιση του Δήμου μας θα είναι δραματική και αυτό εμείς δεν θα το ανεχτούμε με τίποτα.
Με νηφαλιότητα, υπεύθυνη στάση, τεκμηριώσαμε σωστά και πείσαμε, για την αναγκαιότητα της κατασκευής της Υπόγειας Αστικής Σήραγγας της Ηλιούπολης που θα ενώνει την Κατεχάκη με την Λ. Βουλιαγμένης.
Αυτό θα μετατρέψει το πρόβλημα σε μια μεγάλη ευκαιρία για την Ηλιούπολη. Θα επιτρέψει ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις με πεζοδιαδρομές, πράσινες νησίδες από τον Υμηττό μέσα στον οικιστικό ιστό, πεζόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας ποδηλατόδρομους και σημεία ξεκούρασης και αναψυχής. Θα θέσει τους όρους μιας Βιώσιμης, φιλόξενης και πράσινης πόλης.
Το θέμα το συζητήσαμε με όλους τους αρμόδιους, κάναμε και ειδικές εκδηλώσεις και παραστάσεις και τελικά δρομολογήσαμε και την μελέτη και την χρηματοδότηση του.
Έχουμε δηλώσει όμως σε όλους τους τόνους. Επένδυση στο Ελληνικό, χωρίς την κατασκευή της Υπόγειας Σήραγγας, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει. Εφόσον έχουν δρομολογηθεί μελέτη και χρηματοδότηση, σημαίνει ότι όλοι έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα του έργου, έτσι κι αλλιώς χρειάζεται να κλείσει ο Περιφερειακός Δακτύλιος της Αττικής, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο μπροστά μας.

3. Ζήσαμε μία περσινή χρονιά με δραματικά γεγονότα στο Μάτι και στην Μάνδρα. Εμείς σαν παλιοί δημότες έχουμε ζήσει μεγάλες πυρκαγιές στον Υμηττό. Τι έχετε να πείτε στους δημότες. Είναι προστατευμένος αυτή την στιγμή? Ανησυχείτε για κάτι?

Μετά την φωτιά του ’15 στείλαμε ένα βροντερό μήνυμα προς όλους όσοι επιβουλεύονται την οικοπεδοποίηση του Υμηττού. Σε ένα μήνα μέσα είχαμε βάλει κορμοδέματα για την συγκράτηση του εδάφους, κάναμε μελέτη και κηρύχθηκε η περιοχή αναδασωτέα, καθαρίσαμε δρόμους και φράγματα και βοηθήσαμε τη γη του Υμηττού να αναζωογονηθεί. Στη συνέχεια όπου η καταστροφή ήταν μη αναστρέψιμη από τη φύση κάναμε σ΄αυτά τα χρόνια, 10 περίπου αναδασώσεις. Φυτέψαμε 7.000 δέντρα και συνεχίζουμε και μάλιστα με ειδική μελέτη, με ειδικά φυτά, μη εύφλεκτα. Στείλαμε το μήνυμα στη πράξη, ότι ο Υμηττός δεν οικοπεδοποιείται και ότι κι αν κάνουν, δεν πρόκειται να πατήσουν εκεί.
Τώρα όσον αφορά το μέλλον. Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα μας. Καθαρίζονται όλες οι περιαστικές εκτάσεις από την βιομάζα, ανανεώσαμε όλα τα υδραυλικά συστήματα, αντικαταστήσαμε όλες τις δεξαμενές σε μεταλλικές, βάλαμε κανονάκια για να υγραίνουν το έδαφος το πρωί, εξοπλίσαμε πλήρως όλες τις εθελοντικές ομάδες συντηρήσαμε όλον τον εξοπλισμό και προμηθευτήκαμε κι άλλα πυροσβεστικά και υδροφόρες. Εκσυγχρονίσαμε όλα τα συστήματα επικοινωνίας. Έχουμε κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει. Ήσυχοι δεν θα είμαστε ποτέ. Πλήρως προετοιμασμένοι όμως για να αντιμετωπίσουμε έναν κίνδυνο, είμαστε.

5. Ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα εάν επανεκλεγείτε?

Η εξυπηρέτηση του πολίτη κυρίως μέσω της νέας ψηφιακής τεχνολογίας και του μοντέλου της Έξυπνης Πόλης. Θα ανασυγκροτήσουμε πλήρως τον πενταψήφιο αριθμό με εξειδίκευση και εμπλουτισμό του προσωπικού και θα διευρύνουμε σε τεράστιο βαθμό τις 36 έξυπνες εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει στον ήδη δήμο μας. Τα πάντα θα αναβαθμιστούν. Ακόμη και ο Έξυπνος Οδοφωτισμός που ήδη βρίσκεται στην τελευταία φάση ανάδειξης του μειοδότη, θα παρακολουθείται με τηλεδιαχείριση και με δυνατότητα ενδείξεων παράλληλα της στάθμευσης, της κατάστασης των δρόμων και των κάδων, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τηλεφωνήσει ο ποίτης στο δήμο. Πριν καλά καλά το καταλάβει, ο πολίτης θα έχει χτυπήσει καμπανάκι στα μόνιτορ του δήμου.
Ο πολίτης θα νιώσει ότι μπήκε σε μια άλλη εποχή. Θα διευκολυνθεί και θα αναβαθμιστεί ραγδαία η ποιότητα της ζωής του. Ότι χρειάζεται, θα το έχει στο κινητό του σε λίγα λεπτά.

6. Ένα από τα προεκλογικά σας μηνύματα είναι αυτό που ζητάτε ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή. Θέλετε να εξηγήσετε στους δημότες την διαφορά της εκλογής από την πρώτη Κυριακή με αυτήν από εκλογή την δεύτερη και γιατί είναι τόσο σημαντική η εκλογή από την πρώτη Κυριακή?

Ο Δήμος για να διοικηθεί χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία 50% +1 για να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και να διοικείται. Αλλιώς θα βρεθούμε σε ακυβερνησία. Αυτό καθορίζεται την πρώτη Κυριακή καθώς το δημοτικό συμβούλιο που παίρνει τις αποφάσεις διαμορφώνεται σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, την πρώτη Κυριακή. Αν πάμε σε δεύτερη Κυριακή θα πρέπει να συμφωνήσουν δύο ίσως και τρεις παρατάξεις μαζί σε ένα κοινό πρόγραμμα για να μπορέσει να διοικηθεί ο δήμος. Αυτό ίσως μας βάλει σε περιπέτειες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό και ζητώ από τους Ηλιουπολίτες, να μας δώσουν την δύναμη να διοικήσουμε από την πρώτη Κυριακή.

7. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας σας?

Προφανώς η φωτιά που αναφέρατε του ’15. Ειδικά όταν η φωτιά πλησίασε το εργοτάξιο με τις δεξαμενές εκεί νιώσαμε ότι κινδυνεύουν ζωές. Και εδώ να πω ότι εργαζόμενοι και εθελοντές δεν έχασαν ούτε λεπτό την ψυχραιμία τους. Συντεταγμένα με ορθές κινήσεις, χωρίς τελικά να κινδυνεύσουν, έκαναν το καθήκον τους.
Να πω όμως ότι το λειτούργημα του Δημάρχου στη περίοδο της κρίσης αποτελεί μια σκληρή δοκιμασία στα συναισθήματα. Έζησα τραγικές στιγμές αντιμετωπίζοντας καθημερινά τα προβλήματα των συμπολιτών μου. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλα και την μεγάλη στήριξη και προσφορά, δεν παύει πολλές φορές να μην μπορείς να κοιμηθείς από την ανησυχία. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ειδικά τον πρώτο καιρό της κρίσης, όταν ακόμη χτίζαμε το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης που φτιάξαμε τελικά, ήταν δύσκολες οι στιγμές και πολύς ο ανθρώπινος πόνος που συναντήσαμε μπροστά μας.

8. Γιατί οι Ηλιουπολίτες να ψηφίσουν τον δικό σας συνδυασμό από κάποιον των συνυποψηφίων σας?

Γιατί είμαστε οι μόνο που έχουμε ρεαλιστικό, κοστολογημένο και ώριμο σχέδιο για την Ηλιούπολη. Πραγματικά διάβασα με προσοχή όλα τα «προγράμματα» των συνυποψηφίων μου. Υπάρχουν αρκετά πράγματα στα οποία συμφωνούμε και τα δρομολογούμε ήδη ως διοίκηση. Από εκεί και πέρα όμως δεν διάβασα καμία πρόταση λογική και εφικτή, μια ρεαλιστική ιδέα που να πω “να τι δεν προβλέψαμε ή τι δεν σχεδιάσαμε εμείς”. Ό,τι διαφορετικό διάβασα αφορά στην σφαίρα της φαντασίας και του άπιαστου ονείρου. Μεγάλες ιδέες, ανέφικτα πράγματα που όποιος γνωρίζει από δημόσια διοίκηση ή από την πραγματικότητα του δήμου μας καταλαβαίνει ότι είναι λαϊκισμοί για να παραμυθιάσουν τον κόσμο. Προσέξτε. Εμείς υποσχεθήκαμε ένα πρόγραμμα και το υλοποιήσαμε κατά 90%. Ήμασταν πάντα απόλυτα συνεπείς και μετρημένοι στα λόγια μας.
Γι΄αυτό οι Ηλιουπολίτες πρέπει να εμπιστευθούν τον συνδυασμό μας. Διότι έχουμε πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, απολύτως πραγματοποιήσιμο και προϋπολογισμένο, κι εμείς γνωρίζουμε πως θα το κάνουμε, έχουμε την εμπειρία, έχουμε την γνώση και πάνω από όλα δείξαμε συνέπεια.

9.Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε από την πρώτη θητεία σας ποιο είναι το έργο για το οποίο αισθάνεστε μεγαλύτερη περηφάνεια απ’ οποιοδήποτε άλλο.

Πρώτα από όλα βέβαια την εξάλειψη του χρέους των 14.000.000 ευρώ και την δημιουργία πλεονασμάτων. Είπαν ότι πρόκειται περί θαύματος διότι ταυτόχρονα παγώσαμε τα δημοτικά τέλη και στην συνέχεια τα μειώσαμε, φτιάξαμε ένα δίκτυο κοινωνική αλληλεγγύης που το αναφέρουν σε όλη την Ελλάδα ως παράδειγμα και συντηρήσαμε και όλες τις υποδομές. Το ότι διορθώσαμε τα οικονομικά του δήμου και δεν χρωστάμε σε κανέναν, ενώ ταυτόχρονα στηρίξαμε την τοπική μας κοινωνία τις ημέρες της κρίσης και κανένας Ηλιουπολίτης που είχε ανάγκη, δεν έμεινε αβοήθητος, είναι η μεγαλύτερη χαρά και υπερηφάνεια για μένα.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρω τα αντιπλημμυρικά έργα. Ολοκληρώσαμε τους συλλεκτήριους Σ2 και Σ3 προϋπολογισμού 11,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ξεκινάει το δεύτερο μεγάλο έργο από τον Καρεά μέχρι το Νησάκι 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα εκτελούνται και οι διακλαδώσεις στις γειτονιές.
Όταν λοιπόν τα σκέφτομαι αυτά και συνειδητοποιώ πόσες ζωές και περιουσίες έχω σώσει ή θα έχω σώσει αν μας βρει στο μέλλον μια γερή νεροποντή, τότε πραγματικά είναι μεγάλη η ικανοποίηση. Είναι ουσιαστικά το μεγάλο κίνητρο της προσπάθειας να είσαι Δήμαρχος. Αυτή η ικανοποίηση δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Αυτή η ικανοποίηση αξίζει κάθε προσπάθεια.

Διάβασε άλλα νέα για την Ηλιούπολη εδώ

Νότια Προάστια 21 Μαϊου 2019 

https://www.facebook.com/Notiatoday-323618568263575/?modal=admin_todo_tour