Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας.Νέοι έντονοι λετκικοί διαξιφισμοί

Σε νέα λεκτική έντονη αντιπαράθεση ήρθαν Η.Π.Α. και Τουρκία με αφορμή την αγορά των S-400 από την γειτονική χώρα.
Είναι δε εμφανές ότι από εδώ και στο εξής και εάν η Τουρκία δεν υποχωρήσει οι Η.Π.Α. είναι διατεθειμένες να τραβήξουν το σχοινί.
Ετσι σε συνέχεια των προχθεσινών ανακοινώσεων για πάγωμα της παράδοσης των F35 στην Τουρκια και ανεύρεσης άλλης συμπαραγωγού χώρας, εχθές είχαμε μία ακόμα ηχηρότερη παρέμβαση των Η.Π.Α.
Ο Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. ο κος Μάϊκ Πενς έστειλε σκληρή προειδοποίηση στην Τουρκία, λέγοντας:

κοντρα ΗΠΑ Τουρκίας

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;»
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο κος Πενς είναι το Νο2 της Αμερικανικής κυβέρνησης δείχνει την αποφασιστικότητα των Η.Π.Α.
Παρ’ όλα αυτά η Τουρκία δεν αργησε να απαντήσει με ανακοίνωση παρόμοιου ύφους δια στόματος του αντιπροέδρου της Φουάτ Οκτάϊ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή να ρισκάρουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες που υπονομεύουν την συμμαχική άμυνα εναντίον των εχθρών της, συνεργαζόμενοι με τρομοκράτες που υπονομεύουν την άμυνα μιας συμμάχου του ΝΑΤΟ, απέναντι στους εχθρούς της;»
Οι παραπανω ανακοινώσεις ήρθαν σε συνέχεια δηλώσεων του κου Τσαβούσογλου, ο οποίος στα πλαίσια των εορτασμών των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η υπόθεση της αγοράς των S-400 είναι τελειωμένη και πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
Η Τουρία είναι σε πολύ δύσκολη θέση όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Αν συνεχίσει την διαδικασία προμήθειας των S-400 είναι σίγουρο ότι θα υποστούν σοβαρες συνέπειες από τις Η.Π.Α.
Από την άλλη είναι πολύ δύσκολο να αποχωρήσουν από την συμφωνία με την Ρωσία. Είναι δεδομένο ότι η κοντρα της Τουρκίας με τις Η.Π.Α. και κατ’ επέκταση με το ΝΑΤΟ,χαροποιεί τον Ρώσο πρόεδρο.
Σε καμμία περίπτωση λοιπόν ο Πούτιν δεν πρόκειται να διευκολύνει τον Ερντογάν σε περίπτωση που ο τελευταίος θελήσει να υπαναχωρήσει από την μεταξύ τους συμφωνία.