Στο Opengov για διαβούλευση το νομοσχέδιο διοίκησης των Δήμων.Τι προβλέπει

Το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για την κεβρνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών ανέβηκε εχθές το βράδυ στο opengov.
Ετσι μπορεί να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στην βουλή ενώ η ψήφιση του προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα.
Για να δείτετο νομοσχέδιο στο Opengov κάντε κλικ εδώ

Τα πιο σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου

– Η Πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής επιτροπής και της Ποιότητας ζωής θα προέρχεται από τον συνδυασμό που εξελέγη ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης. Εισάγεται νέα αναλογική διαδικασία εκλογής των μελών.
– Δύο ή περισσότερες δπαρατάξεις μπορούν να συμπράξουν υπό τον όρο ότι η μία θα είναι αυτή από την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης
– Για τον α΄βαθμό 3 της τοπικής αυτοδιοίκησης καταργείται το ασυμβίβαστο της θέσης του προέδρου με την ιδιότητα του μέλους στις επιτροπές αυτές.
– Μεταφέρονται νία σειρά από αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή για άμεση λήψη αποφάσεων . Ετσι θα αποσυμφορηθούν οι συνεδριάσεις των Δημοτικών (περιφερειακών) συμβουλίων από θέματα χαμηλότερης σημασίας. Η οικονομική επιτροπή όμως μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητας της στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την “ιδιαίτερη σοβαρότητα του”.
– Εάν για οποιοδήποτε λόγο η θέση Δημάρχου ή Περιφερειάρχη μείνει κενή ο νέος Δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα προέρχεται από τον επιτυχώντα συνδυασμό.
– Οι αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες θα προέρχονται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο Δήμαρχος ή ό Περιφερειάρχης.

Δες άλλες ειδήσεις εδώ

Notia Today 31 Ιουλίου 2019