Θα τιμωρηθεί κανείς για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό;

Η WWF Ελλάς επισημαίνει με ανακοίνωση της ότι μέχρι σήμερα, που συμπληρώνονται δύο χρόνια από την μόλυνση με πετρελαιοκηλίδα που μαύρισε (μεταξύ άλλων) το παραλιακό μέτωπο των Νοτίων Προαστίων, το περιβαντολογικό αυτό έγκλημα παραμένει ατριμώρητο.

Επίσης σημειώνει ότι δύο χρόνια μετά το συμβάν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η φάση της ανάκρισης!!!

Facebook
Twitter
Ρύπανση Σαρωνικού

 

Μάλιστα αναμένονται νέες καθυστερήσεις, αφού για τρίτη φορά αντικαταστάθηκε ο αρμόδιος ανακριτής, γεγονός που αν μη τι άλλο προκαλεί μεγάλη έκπληξη.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 η περιβαντολλογική οργάνωση είχε καταθέσει μύνηση κατά παντός υπευθύνου για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης, αφού θεώρησε ότι είναι άμεσα ανδιαφερόμενη σαν περιβαντολλογική οργάνωση για το περιβαντολογικό έγκλημα που συντελέστηκε στον Σαρωνικό.

Δήλωσε επίσης παράσταση πολιτικής αγωγής για να υποστηρίξει την κατηφγορία. Η θαλάσσια ρύπανση που συντελέστηκε είναι ένα περιβαντολογικό έγκλημα το οποίο πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά.

Παρ’ όλες αυτές τις ενέργειες όμως, η απονομή της δικαιοσύνης φαίνεται ότι έχει κολλήσει στα αργοκίνητα γρανάζια του Ελληνικού κράτους.

Ετσι απομακρύνεται από την συλλογική μνήμη και κινδυνεύει να “πέσει στα μαλακά”.

Οφείλουμε όλοι να το κρατήσουμε στην επικαιρότητα για να αντιληφθούν και οι συγκεκριμένοι δράστες αλλά και όσοι καταπατούν τους νόμους και τις δικλείδες ασφαλείας με σκοπό το κέρδος ότι δεν θα το ξεχάσουμε και θα απαιτήσουμε και θα απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία τους και τώρα αλλά και σε οποιαδήποτε μελλοντικό περιβαντολλογικό έγκλημα.

 

Να θυμίσουμε και το περιστατικό όπως περιγράφεται στην ειδική έκθεση που κατέθεσε η WWF Hellas την 5η τακτική ανακρίτρια του Πειραιά τον Δεκέμβριο του 2017 – τρείς μήνες μετά το ναυ΄’αγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ
Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 01:45, το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» έμφορτο με πετρέλαιο εξωτερικής καύσης (fuel oil) και πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (marine gas oil) βυθίστηκε νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντη, ανοιχτά της Σαλαμίνας. Από τις πρώτες ώρες παρατηρήθηκε διαρροή πετρελαιοειδών στη θάλασσα.

Αποτέλεσμα της διαρροής στη θάλασσα απροσδιόριστης ακόμα ποσότητας πετρελαιοειδών ήταν σε πρώτη φάση η εκτεταμένη ρύπανση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου της Σαλαμίνας.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ρύπανση από πετρέλαιο καταγράφηκε και σε άλλες περιοχές του Σαρωνικού και έφθασε μέχρι το νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

Σύμφωνα με τη χαρτογραφική αποτύπωση που παρουσιάζεται, η εκτεταμένη πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαλαμίνας και Ψυττάλειας είχε στις 13 Σεπτεμβρίου φθάσει στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά και στις ακτές του Ελληνικού.

Notia Today Η ρύπανση του Σαρωνικού την 12η Σεπτεμβρίου
Notia Today Η ρύπανση του Σαρωνικού την 13η Σεπτεμβρίου
Notia Today Η ρύπανση του Σαρωνικού την 13η Σεπτεμβρίου
Notia Today Η ρύπανση του Σαρωνικού την 15η Σεπτεμβρίου
Notia Today Η ρύπανση του Σαρωνικού την 15η Σεπτεμβρίου

Η οικολογική ζημιά που προκλήθηκε στον θαλάσσιο και παράκτιο χώρο του Σαρωνικού είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ακόμα, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα από μετρήσεις της ρύπανσης στον βυθό.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών, η επιχείρηση καθαρισμού των ακτών συνεχιζόταν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου, με έμφαση στην περιοχή του όρμου Σεληνίων και Κυνόσουρας Σαλαμίνας, στις παραλίες των δήμων Αλίμου και Ελληνικού και στον Αστέρα Γλυφάδας, γεγονός ενδεικτικό της έκτασης της ρύπανσης.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση της WWF HELLAS εδώ

Δες άλλες οικολογικές ειδήσεις εδώ

Notia Today 10 Σεπτεμβρίου 2019

Δες όλη την ανακοίνωση της WWF Hellas εδώ