Ξεκινά η πιλοτική λειτουργία του Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστημίου Γλυφάδας

Ενας σπουδαίος θεσμός οργανώθηκε από τον Δήμο Γλυφάδας και είναι έτοιμος για … πρεμιέρα την Τετάρτη 10 Απριλίου.
Στις 7 το απόγευμα στον δημοτικό κινηματογράφο Μελίνα Μερκούρη, θα ντεμπουτάρει το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Μάλιστα ο πρώτος ομιλητής είναι ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος.

Ο κος Νανόπουλος είναι Τακτικό Μέλος και πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Πανεπιστημίου Texas A&M.
Επίσης έχει διατελέσει Εθνικός Εκπρόσωπος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN), Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Ο Δήμαρχος Γλυφάδας κος Γιώργος παπνικολάου δήλωσε με την ευκαιρία των επικείμενων εγκαινίων του Δημοτικού ανοικτού πανεπιστημίου Γλυφάδας.

«Με την ίδρυση του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου Γλυφάδας εγκαινιάζουμε μια καινοτόμο πρόταση στην εκπαίδευση και εδραιώνουμε στην πόλη μας ένα νέο θεσμό πολιτισμού και παιδείας, ένα φορέα δια βίου μάθησης για όλους».
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ορέστης Τσάγκλας δήλωσε επίσης “Η σύσταση αυτού του εκπαιδευτικού ιδρύματος θα δώσει την ευκαιρία στους δημότες Γλυφάδας να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντα τους, να αποκτήσουν νέες γνώσεις και δεξιότητες, να έρθουν σε επαφή με νέα γνωστικά πεδία και αντικείμενα επιστήμης και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους».

Δικαίωμα συμμετοχής στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας έχουν όλοι ανεξαρτήτου οικονομικού εισοδήματος και ηλικίας εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και είναι απόφοιτοι λυκείου.
Τα μαθήματα-διαλέξεις ή και βιωματικά εργαστήρια του ΔΕΑΠ Γλυφάδας θα πραγματοποιούνται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των πολιτών σε συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών.

Κάθε κύκλος σπουδών έχει δικό του γνωστικό αντικείμενο, με διδασκαλία επιστημονικών θεμάτων. Τα μαθήματα χωρίζονται σε χειμερινό και εαρινό εξάμηνο.
Το χειμερινό εξάμηνο διαρκεί από Οκτώβριο έως Φεβρουάριο και το εαρινό εξάμηνο από τέλη Φεβρουαρίου έως και το τέλος Μαΐου.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα. Αναλυτική ενημέρωση για το πρόγραμμα και τις εγγραφές θα γίνει με νεότερη ανακοίνωση το προσεχές διάστημα.

Στο ΔΕΑΠ ο διδασκόμενος δεν θα υποχρεούται σε καταβολή διδάκτρων ούτε σε υποχρεωτική αγορά βιβλίων ή σημειώσεων, ενώ όλοι οι διδάσκοντες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.
Κατά τη λήξη κάθε εξαμήνου θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους θα συμπληρώσουν όλα τα μαθήματα, με δικαίωμα δύο απουσιών.

Κατά την έναρξη του ΔΕΑΠ θα υπάρξει ένας πιλοτικός κύκλος διαλέξεων για να γνωρίσουν οι κάτοικοι της Γλυφάδας αυτό το πρωτοπόρο εγχείρημα.
Η πρώτη διάλεξη θα είναι αυτή του κ. Νανόπουλου μεθαύριο, 10/04, στις 7 το απόγευμα. Το θέμα της ομιλίας είναι «Επί της αρχής του Σύμπαντος και της προέλευσης των φυσικών νόμων».

Δες άλλες ειδήσεις από την Γλυφάδα εδώ

Νότια Προάστια 08/04/2019
Πηγή Δήμος Γλυφάδας

Δημήτρης νανόπουλος